מאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?
-
כל זמר המוציא לאור שיר- משקיע המון בבחירת המילים, יצירת הלחן והעיבוד המתאים ביותר בכדי להגיש לציבור יצירה יפה ומושקעת.
אז מאיפה הכל מתחיל? מה בעצם התהליך שהשיר עובר עד שהוא מגיע לאוזננו?
כאן נשמח לשיתוף מחכים, ברור ואיכותי בלבד.
מהו לחן?
מהו עיבוד? האם המעבד אכן הוא זה שכותב את התווים לכל אחד מהנגנים?
מהו מיקס ומתי הוא מבוצע?
מהי מוזיקה אלקטרונית? מתי משתמשים בה ולמה?
מהו מנצח? האם מתפקידו לאחוז ראש בזמן ההופעה איזה כלי אמור לנגן, כמה ומתי?
האם בד"כ לזמרים יש רקע מוזיקלי כל שהוא מלבד השימוש בקולם? האם רובם מלחינים את השירים שלהם עצמם?
בטוח לי כי ישנם עוד הרבה תהליכים שאיננו מודעים להם, נשמח לשמוע עליהם כאן בהרחבה -
@הדרית אולי @עמית-בן-עטר יכתוב לנו על זה בטור שלו.
בינתיים בשביל הידע ממליצה לך לעבור על הבלוגים והטורים שיש לנו בפורום, הם מוסיפים הרבה. -
@הדרית אוקי אנסה לעזור ובקצרה כי זה קצת מורכב ובמיוחד שיש כאן ים של שאלות .
שיר יכול להגיע מזה שזמר כתב אותו והלחין אותו ויכול גם להגיע מסתם אדם או אדם שמוכר לחנים .
את הלחן משמיעים לזמר במידה ומוכרים לו ולא שהוא הלחין ואם הוא נתן אוקיי פונים לאולפן ושם המפיק לוקח את כל היצירה הזאת למקום שהוא חושב ששם זה יצליח .
[אני מתכוון לסגנון היפ הופ שקט מזרחי ים תיכוני טראנס טכנו דפ האוס וכו]
אז את כל הכאב ראש משאירים למפיק שהוא אמור לתת סקיצה של כניסות בתים לחן וסי פארט [למקרה שקיים בשיר סי פארט ] .
את הסקיצה לוקחים ומחליטים האם לעשות את השיר עם כלים חיים או לעשות אותו בצורה אלקטרונית
במידה ובחרנו כלים חיים נצטרך לקרוא לגיטריסט ולמתופף ולכנר וכו' ואז עורכים הקלטה לפי הbpm שהחלטנו בסקיצה.
באלקטרוני זה יותר מחשב וסימפולים בלי צורך בכלים חיים למרות שאפשר לשלב וזה מגניב .
ושמסיימים עוברים להקלטות של הווקאל משפרים עם פלאגינים ריברבים EQ וכו'
ובמידה והכול נשמע מצויין עוברים למיקס שזה אומר לסדר את הערוצים שישמעו לנו בצורה ברורה ונקייה .
ולאחר מכן יש לנו את הדבר הסופי שהוא המאסטרינג שהוא בעצם הפיניש כמו בכול דבר בחיים לסדר לקרצף שלא יהיה טעות אחת וזהו יש לנו סינגל ביד .
את הסינגל שולחים לעיצוב עטיפה וגרפיקת סרטון או הפקת קליפ למקרה שנבחר בקליפ וזהו יש לנו שיר עם עטיפה קליפ מילים צילום והכול ואפשר לצאת לדרך
רק שכאן נפגשים בבעיה אחרת במקרה שאנחנו לא מפורסמים או לא שמעו עלינו .
איך? איך יכירו אותנו ? איך ישמעו עלינו ? איך ישמעו על השיר שלנו ?
ובגלל זה יש פעולות יח"ץ ושיווק דיגיטלי וקידום באינטרנט שיכול להוביל את הסינגל לים של חשיפות בהתאם לסכום כסף שהחלטנו לשים על הפרויקט .
וזה בגדול על הפקת שיר .לגביי מה ששאלתם אם לזמר צריך להיות רקע מוזיקלי זה לא מחייב בכלל וכן לא כל זמר מלחין לעצמו את השירים יש כאלו ויש כאלו
רק ,
שהאלו שמלחינים ויוצרים לעצמם הם לא סתם זמרים הם כישרון מוזיקלי שיכול ליצור ולהפתיע בכול פעם מחדש בלי שיכתיבו לו ובלי לחכות לקנות לחנים שזה הרבה יותר כיף ויותר כשרוני !
אם תרצו לדעת עוד משהו או שמה שכתבתי לא ברור מספיק אעזור בשמחה !
בהצלחה ! -
בעיקרון המטרה שלי בפתיחת הנושא הזה היא להנגיש את כל המושגים הללו לאלו שלא מונחים בהם...לתת קצת רקע לכל התהליך אבל בצורה ממש מפורטת ומוסברת היטב. @BINYAMIN-OFFICIAL
ההסבר הוא טוב אך יש כאן עוד הרבה חלקים- שאומנם כן ניסית להסביר, אבל הם עדיין בגדר בולגרית עבורנו...
גם אני יכולה לכתוב למשל מושגים מוזיקליים, אומנם פשוטים כמו סינקופה וכו אבל לא בטוח שהצד השני יבין.
לכן אני ינסה להתמקד בציטוטים ספציפיים ונשמח לפירוט והסבר עד כמה שניתן.@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
אז את כל הכאב ראש משאירים למפיק שהוא אמור לתת סקיצה של כניסות בתים לחן.
כלומר, המפיק אחראי לכל המאחורי הקלעים -- לעיבוד תחילת, אמצע וסוף השיר ולכתיבת התווים לכל כלי וכלי? ואם זה לא הוא, אז מי זה כן?
@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
וסי פארט [למקרה שקיים בשיר סי פארט ]
אפשר תרגום?
את הסקיצה לוקחים ומחליטים האם לעשות את השיר עם כלים חיים או לעשות אותו בצורה אלקטרונית
מה הסיבה האמיתית לבחירת מוזיקה אלקטרונית? חסכון בעלויות?
במידה ובחרנו כלים חיים נצטרך לקרוא לגיטריסט ולמתופף ולכנר וכו' ואז עורכים הקלטה לפי הbpm שהחלטנו בסקיצה.
bpm -תרגום???
ושמסיימים עוברים להקלטות של הווקאל משפרים עם פלאגינים ריברבים EQ וכו'
בקיצור מתקנים את הפישולים בצורה אלגנטית (אם אכן קיימים כאלו) בעזרת תוכנות שכך נקראות?
במידה והכול נשמע מצויין עוברים למיקס שזה אומר לסדר את הערוצים שישמעו לנו בצורה ברורה ונקייה .
כלומר, מחברים את הווקאל על כל גווניו (קולות שניים, תוספות) עם המוזיקה עצמה (אלקטרונית או כלי כלי)
לאחר מכן יש לנו את הדבר הסופי שהוא המאסטרינג שהוא בעצם הפיניש כמו בכול דבר בחיים לסדר לקרצף שלא יהיה טעות
פיניש של מה? מה המאסטרינג כולל? הרי שיפרנו ושיפצנו עם פלאגינים,ריברבים וכו'. עשינו מיקס. מה עוד נותר לתקן?
-
@הדרית כן בהחלט המעבד של השיר הוא זה שכותב את התווים לכל כלי וכלי
סי פארט זהו קטע של בית נוסף שהוא חלק נספח חוץ משתי הבתים והפזמון שקיימים בכול שיר
בדרך כלל הסי פארט יכנס לאחר הפזמון השני [והוא נועד להביא לשיר זווית מעניינת וחדשה ] [זה לא קיים בכול שיר ]מוזיקה אלקטרונית היא סגנון של מוזיקה מודרנית עם שלל של דברים שלא קיימים במוזיקה הישנה והעתיקה ועדיין אחרי הכול זה עניין של טעם ולא יותר מזה .
ואם נרחיב קצת מוזיקה אלקטרונית משמעותה מוזיקה שמופקת ממחשב וסימפולים ושם יהיה לנו את הקיקים והבאסים והטראנסים כמו בכול השירים החדשים שהולכים לכיוון הזה .
ובהחלט במוזיקה אלקטרונית יש גם חיסכון בעלויות וגם פחות כאב ראש מאשר לשבת עם 10 נגנים ולהתחיל להקליט אחד אחד ולסדר לאחר מכן .bpm זה המדד לקצב של השיר ולפי הקצב שנבחר כל השיר אמור להתנהל . לדוג' 60 bpm זה קצב לשניה 120 bpm זה שתי מדיות קצב לשניה .
[זה לא מסובך אבל קשה להסביר למי שלא מתעסק בתוכנות ומוזיקה בכללי ]מתקנים מחליקים מסדרים מגביהים ערוצים שונים בעזרת הכלים הללו .
ומה שאמרתם על המיקס זה בדיוק מה שעושים
מאסרינג נועד לקחת את היצירה המושלמת שעינו ולתת לה את הווליום המקובל בסטנדרטים של פלטרומות ההשמעה כמו רדיו וכו' ולשם כך זה נקרא כך .
מקווה שנתתי הסבר כמו שצריך אחרי הכול אפשר לדבר על זה ולכתוב על זה שעות כי זה עולם ענק ומגוון .
-
פוסט זה נמחק!
-
כן בהחלט המעבד של השיר הוא זה שכותב את התווים לכל כלי וכלי
וואאאוו אז הוא ממש מוכשר!!! יותר מכל אלו הנוספים המתעסקים במלאכה...
במילים אחרות זה אומר שלעיתים קרובות מה שנדרש מהזמר זה בסך הכל להגיע לאולפן, להקליט את השיר ואח"כ גם לגרוף את כל המחמאות לכיס בעוד יש כאלה שמזיעים מאחורי הקלעים הרבה יותר ממנו...@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
סי פארט זהו קטע של בית נוסף שהוא חלק נספח חוץ משתי הבתים והפזמון שקיימים בכול שיר
בדרך כלל הסי פארט יכנס לאחר הפזמון השני [והוא נועד להביא לשיר זווית מעניינת וחדשה ] [זה לא קיים בכול שיר ]הסבר טוב ומובן מאוד!
ישנם הרבה זמרים שממש מקפידים על זה, למשל יוני Z כמעט בכל שיר יש לו סי פארט...
בשיר הזה למשל הסי פארט מתחיל מ 2:13-2:30
YONI Z - WE BELONG (JEWELS) [Official Music Video] אנחנו שייכים - Z יוני.mp3
אגב מעניין מה הפירוש של סי פארט? זה נלקח מאנגלית? see... יכול להיות?ודבר נוסף שנפוץ (לא אצל הרבה זמרים, בעיקר בקרב המקהלות) הוא עליית חצי טון לקראת סוף השיר... זה גם נותן איזה שהוא שינוי קטן באווירת השיר וזה יפה.
למשל בשיר הזה- 3:20
Uzi.mp3@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
ואם נרחיב קצת מוזיקה אלקטרונית משמעותה מוזיקה שמופקת ממחשב וסימפולים ושם יהיה לנו את הקיקים והבאסים והטראנסים כמו בכול השירים החדשים שהולכים לכיוון הזה .
מוזיקה אלקטרונית זה אומר שכל הכלים מבוצעים דרך תוכנות במחשב ולא בכלים ממש...
בטוח יש הבדל בין כלי שמבוצע בצורה אלקטרונית לבין המקור... אבל לי אין דרך להעלות לכאן...
אם יש לאי מי אפשרות להעלות דוגמא כזאת זה יתן את ההסבר הכי טוב לדעתי.@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
bpm זה המדד לקצב של השיר ולפי הקצב שנבחר כל השיר אמור להתנהל . לדוג' 60 bpm זה קצב לשניה 120 bpm זה שתי מדיות קצב לשניה
[זה לא מסובך אבל קשה להסביר למי שלא מתעסק בתוכנות ומוזיקה בכללי ]כנראה שזה באמת מסובך להסביר... הדבר היחיד שאולי הבנתי (ואולי אני טועה) הוא ראשי התיבות: b-beat p-per m-minute
מקווה שנתתי הסבר כמו שצריך אחרי הכול אפשר לדבר על זה ולכתוב על זה שעות כי זה עולם ענק ומגוון
אמת! וחבל שאין כאן בפורום (או שאולי יש ואני לא מודעת) פינת לימוד מושג... פשוט לקחת מושג מוזיקלי ולהרחיב ולהפשיט אותו עד כמה שניתן. זה יכול להיות לעזר לכל המתעניינים...
-
@הדרית כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
אגב מעניין מה הפירוש של סי פארט? זה נלקח מאנגלית? see... יכול להיות?
זה C-part
-
הנה דוגמא לשיר שאין בו שימוש במוזיקה אלקטרונית...
וזה בהשוואה לשיר הקודם שהעליתי כאן...
אגב, מעניין באמת לדעת מתי פרץ המושג הזה "מוזיקה אלקטרונית", לפני כמה שנים בערך? ולמה רק בשנים האחרונות הוא נכנס חזק לשוק?
ובעיניי, מוזיקה אלקטרונית- יפה ככל שתהיה לעולם לא תוכל להוות תחליף לכלי מיתר. שום שכלול שבעולם לא ישווה לדבר המקורי הזה!
כך לפחות על פי דעתי...
@BINYAMIN-OFFICIAL
כנראה שזו דרך העולם אבל זה לא ממש פייר
בכל אופן- עכשיו נדע את מי צריך להעריך יותר...
בטוח בטוח שהמעבד כותב את התווים לכל הכלים? מה, נגיד קלידים בסדר אבל מה עם תופים, כלי מיתר ונשיפה? הכל הכל?
@פונץ-בננה
בקשר למה שכתבת למעלה- האם קיים שרשור המקיף נושא דומה לזה שפתחתי אני, והאם אפשר הכוונה איך ולאיפה נכנסים. -
וואו שאפו ענק למי שפתח את הנושא
עכשיו אני אשמח מאוד אם מישהו שמבין בתוכנות אולפן וכל זה שיפתח נושאים
של כל מה שקשור לזה ונחכים כולנו
שנתחיל בנושא אחד נקיף אותו כמו שצריך ונעבור הלאה
מה אתם אומרים? -
@inon003המוזיקה-היא-חיי
@הדרית
בשבילכם ולטובת המשתמשים יש כאן הסבר מטורף על תאורית המוזיקה תאוריה-של-המוזיקה.pdf -
@BINYAMIN-OFFICIAL
תודה על זה!
זה הסבר יפה מאוד למי שרוצה ללמוד נגינה, אם כי לדעתי בהרבה מושגים שם הוא יצטרך לשבור את הראש אם הוא לא מונח חזק בתחום...
אותי מעניין הרבה יותר הרעיון של מאחורי הקלעים של השיר עצמו, לא אופן כתיבת התווים והלחן, אלא כל המסביב- העיבוד, תוספות מעניינות בשיר (כמו C- part שנהניתי להבין) ההקלטה אפילו, המיקס הסופי, סוגי מוזיקה, אולי גם סוגי כלים... ואח"כ נעבור לכל מה שכרוך בהוצאת קליפ אם הנושא הזה ישרוד
אני בעד הסבר מפורט תוך העלאת דוגמאות- זה מסביר טוב יותר מאלף מילים כתובות!
אני אסביר ואתן דוגמאות למה שאני יודעת (אבל אין הרבה)
נשמח לשיתוף של כל מי שנוגע בדבר... -
@inon003המוזיקה-היא-חיי
@הדרית
בשבילכם ולטובת המשתמשים יש כאן הסבר מטורף על תאורית המוזיקה תאוריה-של-המוזיקה.pdfוואווו!!
פעם היה לי את הקובץ הזה (מצאתי אותו במהלך חיפוש בגוגל על מוזיקה וכו') והוא נמחק לי...
מלא מלא חיפשתי אותו והנה עכשיו יש לי אותו שוב....קראתי בקובץ הזה המון לפני כמה שנים במהלך ספירת העומר כשהיה אסור לשמוע שירים.....
-
מה שהספרים עושים בתקופה הזאת
זה דבר האבד וזה הפרנסה שלהם [למי שזה הפרנסה שלו ולא בתור תחביב]סביר להניח, השאלה היא באיזו דרך בכל אופן נגזר על המוזיקאים להרגיש את "תשעת הימים"... (שאלה רטורית כמובן...)
אני למשל, בתקופות הללו מרגישה בצוםאגב, מצאתי הסבר יפה ומפורט לנושא אבל אני צריכה לצנזר שם קצת כמה דברים...אז בהמשך אעלה.
-
בינתיים...
קליפ---
היום יש טרנד להוציא שיר עם קליפ. גם בנושא הזה מסתבר שיש מפיק שעומד מאחורי ומביא את הרעיון בכלליותו, את הרקדנים והנגנים (אם מעוניינים...) מדריך את אלו שמסריטים על מה להתמקד ומתי. במילים אחרות- בונה סקיצה איך הקליפ יהיה אמור להיראות בסופו של התהליך...
ואחרי כל התכנונים, התיאומים, החזרות (של הרקדנים, הנגנים ועוד) וההתלבטויות כולם משוגרים אחר כבוד לזירה (לרוב מדובר בכמה) ושם מרשים לעצמם להתפרק קצת יותר, ולפעמים קצת הרבה יותר אבל באמת שכאן מגיע לידי ביטוי האופי של מבצע השיר וקהל היעד שהוא החליט שברצונו לקחת על עצמו...
וברצינות... רק לאחר שהמפיק אכן מרגיש שהוא השיג את התוצאות המקסימליות ביותר שהיה ניתן להשיג הוא מוכן לשחרר את הנגנים- שכבר התעייפו, הזמר- שכבר הצטרד, הרקדנים- שכבר התמוטטו וצוות הוידאו- שאולי פעם פעם עוד ניחן בסבלנות ראויה לשמה...
ומה עם המפיק עצמו? לא. גם כאן הוא ממש לא מרשה לעצמו לנוח... והוא רץ עם השלל הכבד (אחרי הכל, המון ג'יגה) למי שיהפוך אותו לקליפ נעים לעין, נעים לאוזן (ידביק עליו את השיר המקורי) וכמובן כמובן לא ישכח להשמיט טעויות אנוש...
זהו. אחרי עמל ויזע רב הקליפ סוף סוף מוכן לשיגור ליוטיוב.
האם הוא יצליח?
כאן מגיעה השאלה--- מה לדעתכם גורם לקליפ להיות קליפ טוב, קליפ מוצלח?ברור לי שיש עוד כמה עניינים שלא נתתי עליהם את הדעת... מי שרוצה לתרום- מוזמן!
-
לקחתי את זה מאתר מסויים שנכתב שם במפורש שאין בעיה להעתיק, להעביר או להדפיס.
בהלחנה של שיר או יצירה משתתפים לסירוגין חמשת הדמויות הבאות:
המלחין- כותב המלודיה/המנגינה.
המעבד המוזיקלי- המעבד של המלודיה ל-הרמוניה.
הקומפוזיטור- המעבד המוזיקלי לכלים מוזיקלים.
התמלילן- כותב מילות השיר (או שהתמליל נלקח מהמקורות).
המבצע – הזמר או הלהקה או המקהלה או התזמורת אשר מבצעים את היצירה כפי שנכתבה בתיווי.
כל אחד מחמשת דמויות אלו יכול למלא תפקיד אחד או יותר, או את כולם יחד- כמובן בהתאם לידע שרכש בנושא.
תפקידו של המלחין– לכתוב את הלחן (מלודיה ללא תמליל או מלודיה לתמליל קיים) למילות השיר.
תפקידו של התמלילן - לחבר מילים לשיר (ולעתים לחבר תמליל למנגינה קיימת). חשיבות המילים אינה פחותה מהלחן עצמו ולעתים מילות השיר באות לידי ביטוי בעוצמה חזקה יותר מאשר הלחן עצמו...
התמלילן הוא ממציא המילים. לא קל בכלל לכתוב מילים לשיר, מה גם שבכתיבת המילים ישנם חוקים נוקשים כגון בתים ופזמון חוזר, חריזה או כתיבה המביעה דבר מה.. .
תפקידו של המעבד– לכתוב את העיבוד למנגינה מסויימת לשירה בקול אחד, בשניים, שלושה, ארבעה קולות ויותר.
המעבד המוזיקלי חייב לדעת לשלב את ההרמוניה אשר תתאים ללחן שנכתב.
עיבוד מוזיקלי - סידור וארגון מחדש של שיר- במקצב, סגנון, סולם, ז'אנר מוזיקלי, הרכב מוזיקלי, סוג וכמות הכלים המשתתפים בה או עיבוד לכלי נגינה מיוחדים.
בדרך כלל, מקבל המעבד המוזיקלי הקלטה ברמה מאוד נמוכה, סקיצה או תווים.
המעבד, בהתייעצות עם המלחין מחליטים מה יהיה הז'אנר, המקצב, מהירות השיר (TEMPO) ועוד פרמטרים רבים.
בטרם ייגש המעבד לעבודתו הוא יפנה למבצע- הזמר כדי להחליט באיזה סולם יבוצע העיבוד וכדומה.
כמו כן יכול המעבד להקצות מקום בזמן ביצוע היצירה, שם יתבצע אלתור חופשי. המעבד המוזיקלי נותן לפעמים ביטוי אישי ליצירה המולחנת ויוצר לה סגנון ייחודי משלו. העיבוד המוזיקלי יכול להיות מורכב במעבר מתזמורת להרכב, מהרכב לכלי סולו, מכלי סולו לתזמורת, ועוד.
עיבוד לכלים מוזיקליים הוא מורכב ומצריך מיומנות בהכרת הכלים והכרת טווח היכולות שלהם (מנעד).
תפקידו של הקומפוזיטור – לכתוב לחן לתמליל קיים (כגון לחן לכתבי הקודש) או לחן לתמליל חדש, לעבדו למספר קולות ,כולל ליווי מוזיקלי של כלים מוזיקליים למיניהם וכתיבת הפרטיטורה לכלים מוזיקליים...
תפקידו של המבצע- לבצע בשירה את הלחן כפי שנכתב בתיווי.
תיווי - זהו התהליך שבו אנו רושמים את המוזיקה ע"ג דפי נייר או מחשב.
התיווי הינו צורות גרפיות בינלאומיות אשר נקבעו לצורך רישום יצירה מוזיקלית.
בזכות אפשרות התיווי- אם בכתב או בכל מדיה אחרת, מתאפשרת לנו שמירת המידע לדורות הבאים.