מאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?
-
@BINYAMIN-OFFICIAL
תודה על זה!
זה הסבר יפה מאוד למי שרוצה ללמוד נגינה, אם כי לדעתי בהרבה מושגים שם הוא יצטרך לשבור את הראש אם הוא לא מונח חזק בתחום...
אותי מעניין הרבה יותר הרעיון של מאחורי הקלעים של השיר עצמו, לא אופן כתיבת התווים והלחן, אלא כל המסביב- העיבוד, תוספות מעניינות בשיר (כמו C- part שנהניתי להבין) ההקלטה אפילו, המיקס הסופי, סוגי מוזיקה, אולי גם סוגי כלים... ואח"כ נעבור לכל מה שכרוך בהוצאת קליפ אם הנושא הזה ישרוד
אני בעד הסבר מפורט תוך העלאת דוגמאות- זה מסביר טוב יותר מאלף מילים כתובות!
אני אסביר ואתן דוגמאות למה שאני יודעת (אבל אין הרבה)
נשמח לשיתוף של כל מי שנוגע בדבר... -
@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
@inon003המוזיקה-היא-חיי
@הדרית
בשבילכם ולטובת המשתמשים יש כאן הסבר מטורף על תאורית המוזיקה תאוריה-של-המוזיקה.pdfוואווו!!
פעם היה לי את הקובץ הזה (מצאתי אותו במהלך חיפוש בגוגל על מוזיקה וכו') והוא נמחק לי...
מלא מלא חיפשתי אותו והנה עכשיו יש לי אותו שוב....קראתי בקובץ הזה המון לפני כמה שנים במהלך ספירת העומר כשהיה אסור לשמוע שירים.....
-
@BINYAMIN-OFFICIAL כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
מה שהספרים עושים בתקופה הזאת
זה דבר האבד וזה הפרנסה שלהם [למי שזה הפרנסה שלו ולא בתור תחביב]סביר להניח, השאלה היא באיזו דרך בכל אופן נגזר על המוזיקאים להרגיש את "תשעת הימים"... (שאלה רטורית כמובן...)
אני למשל, בתקופות הללו מרגישה בצוםאגב, מצאתי הסבר יפה ומפורט לנושא אבל אני צריכה לצנזר שם קצת כמה דברים...אז בהמשך אעלה.
-
בינתיים...
קליפ---
היום יש טרנד להוציא שיר עם קליפ. גם בנושא הזה מסתבר שיש מפיק שעומד מאחורי ומביא את הרעיון בכלליותו, את הרקדנים והנגנים (אם מעוניינים...) מדריך את אלו שמסריטים על מה להתמקד ומתי. במילים אחרות- בונה סקיצה איך הקליפ יהיה אמור להיראות בסופו של התהליך...
ואחרי כל התכנונים, התיאומים, החזרות (של הרקדנים, הנגנים ועוד) וההתלבטויות כולם משוגרים אחר כבוד לזירה (לרוב מדובר בכמה) ושם מרשים לעצמם להתפרק קצת יותר, ולפעמים קצת הרבה יותר אבל באמת שכאן מגיע לידי ביטוי האופי של מבצע השיר וקהל היעד שהוא החליט שברצונו לקחת על עצמו...
וברצינות... רק לאחר שהמפיק אכן מרגיש שהוא השיג את התוצאות המקסימליות ביותר שהיה ניתן להשיג הוא מוכן לשחרר את הנגנים- שכבר התעייפו, הזמר- שכבר הצטרד, הרקדנים- שכבר התמוטטו וצוות הוידאו- שאולי פעם פעם עוד ניחן בסבלנות ראויה לשמה...
ומה עם המפיק עצמו? לא. גם כאן הוא ממש לא מרשה לעצמו לנוח... והוא רץ עם השלל הכבד (אחרי הכל, המון ג'יגה) למי שיהפוך אותו לקליפ נעים לעין, נעים לאוזן (ידביק עליו את השיר המקורי) וכמובן כמובן לא ישכח להשמיט טעויות אנוש...
זהו. אחרי עמל ויזע רב הקליפ סוף סוף מוכן לשיגור ליוטיוב.
האם הוא יצליח?
כאן מגיעה השאלה--- מה לדעתכם גורם לקליפ להיות קליפ טוב, קליפ מוצלח?ברור לי שיש עוד כמה עניינים שלא נתתי עליהם את הדעת... מי שרוצה לתרום- מוזמן!
-
לקחתי את זה מאתר מסויים שנכתב שם במפורש שאין בעיה להעתיק, להעביר או להדפיס.
בהלחנה של שיר או יצירה משתתפים לסירוגין חמשת הדמויות הבאות:
המלחין- כותב המלודיה/המנגינה.
המעבד המוזיקלי- המעבד של המלודיה ל-הרמוניה.
הקומפוזיטור- המעבד המוזיקלי לכלים מוזיקלים.
התמלילן- כותב מילות השיר (או שהתמליל נלקח מהמקורות).
המבצע – הזמר או הלהקה או המקהלה או התזמורת אשר מבצעים את היצירה כפי שנכתבה בתיווי.
כל אחד מחמשת דמויות אלו יכול למלא תפקיד אחד או יותר, או את כולם יחד- כמובן בהתאם לידע שרכש בנושא.
תפקידו של המלחין– לכתוב את הלחן (מלודיה ללא תמליל או מלודיה לתמליל קיים) למילות השיר.
תפקידו של התמלילן - לחבר מילים לשיר (ולעתים לחבר תמליל למנגינה קיימת). חשיבות המילים אינה פחותה מהלחן עצמו ולעתים מילות השיר באות לידי ביטוי בעוצמה חזקה יותר מאשר הלחן עצמו...
התמלילן הוא ממציא המילים. לא קל בכלל לכתוב מילים לשיר, מה גם שבכתיבת המילים ישנם חוקים נוקשים כגון בתים ופזמון חוזר, חריזה או כתיבה המביעה דבר מה.. .
תפקידו של המעבד– לכתוב את העיבוד למנגינה מסויימת לשירה בקול אחד, בשניים, שלושה, ארבעה קולות ויותר.
המעבד המוזיקלי חייב לדעת לשלב את ההרמוניה אשר תתאים ללחן שנכתב.
עיבוד מוזיקלי - סידור וארגון מחדש של שיר- במקצב, סגנון, סולם, ז'אנר מוזיקלי, הרכב מוזיקלי, סוג וכמות הכלים המשתתפים בה או עיבוד לכלי נגינה מיוחדים.
בדרך כלל, מקבל המעבד המוזיקלי הקלטה ברמה מאוד נמוכה, סקיצה או תווים.
המעבד, בהתייעצות עם המלחין מחליטים מה יהיה הז'אנר, המקצב, מהירות השיר (TEMPO) ועוד פרמטרים רבים.
בטרם ייגש המעבד לעבודתו הוא יפנה למבצע- הזמר כדי להחליט באיזה סולם יבוצע העיבוד וכדומה.
כמו כן יכול המעבד להקצות מקום בזמן ביצוע היצירה, שם יתבצע אלתור חופשי. המעבד המוזיקלי נותן לפעמים ביטוי אישי ליצירה המולחנת ויוצר לה סגנון ייחודי משלו. העיבוד המוזיקלי יכול להיות מורכב במעבר מתזמורת להרכב, מהרכב לכלי סולו, מכלי סולו לתזמורת, ועוד.
עיבוד לכלים מוזיקליים הוא מורכב ומצריך מיומנות בהכרת הכלים והכרת טווח היכולות שלהם (מנעד).
תפקידו של הקומפוזיטור – לכתוב לחן לתמליל קיים (כגון לחן לכתבי הקודש) או לחן לתמליל חדש, לעבדו למספר קולות ,כולל ליווי מוזיקלי של כלים מוזיקליים למיניהם וכתיבת הפרטיטורה לכלים מוזיקליים...
תפקידו של המבצע- לבצע בשירה את הלחן כפי שנכתב בתיווי.
תיווי - זהו התהליך שבו אנו רושמים את המוזיקה ע"ג דפי נייר או מחשב.
התיווי הינו צורות גרפיות בינלאומיות אשר נקבעו לצורך רישום יצירה מוזיקלית.
בזכות אפשרות התיווי- אם בכתב או בכל מדיה אחרת, מתאפשרת לנו שמירת המידע לדורות הבאים. -
@הדרית כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
בינתיים...
קליפ---
האם הוא יצליח?
כאן מגיעה השאלה--- מה לדעתכם גורם לקליפ להיות קליפ טוב, קליפ מוצלח?שאלה ממש טובה --ופעם היה על זה נושא שלם --"ביקורת קליפים "
וראיתי שאין כלכך תגובות -- אולי בגלל שיש כלכך הרבה דעות בעניין -- ולא יודעים מאיפה להתחיל -
@אילן-פ כתב במאחורי הקלעים- איך נוצר שיר?:
שאלה ממש טובה --ופעם היה על זה נושא שלם --"ביקורת קליפים "
וראיתי שאין כלכך תגובות -- אולי בגלל שיש כלכך הרבה דעות בעניין -- ולא יודעים מאיפה להתחילקודם כל תמיד אפשר להתחיל... אם כי לסכם יהיה על פי דעתי הרבה יותר קשה...
יש כמה פרמטרים שהם הבסיס לקליפ מוצלח ובלעדיהם הקליפ לא שווה צפיה...לגבי ביקורת קליפים- אם אני לא טועה זה היה שרשור "סגור" ולא כל אחד היה יכול להביע את דעתו האישית... אין לי מושג למ, ומה באמת גרם לצמצום התגובות אבל תמיד זה נחמד לשמוע דעות של אחרים, כמובן אם זה נעשה בצורה עניינית ומבוקרת.