בניית קו בס יצירתי
-
אהלן חברים!
באשכול הזה אתם מוזמנים לקרוא ולהגיב על טיפים והדרכות איך לבנות קו בס איכותי בין אם בפסנתר אורגן או אפילו גיטרה בס וצפונה משם..
התחלתי לכתוב ממה שידוע לי בתחום, תזהרו זה הולך להיות ארוך... אבל שווה את זה לכל מי שרוצה טיפה להשתדרג ולהתחיל לנגן בס מגוון.בנגינת פסנתר יש את המקצב הידוע 'איסטה איסטה', מתאים לשירים כמו ועתה בנים לא לנו וכד',
צורת הביצוע היא כך: בצלילי הבס - רבע ראשון - צליל הבסיס באקורד, רבע שני דמימה, רבע שלישי צליל הקוינטה של האקורד היינו הצליל החמישי ביחס לצליל הבס אבל באוקטבה שמתחת האוקטבה בה ניגנת את צליל הבסיס.
אם אתם רוצים טיפה לשדרג את זה פשוט תוסיפו ברבע הרביעי של התיבה צליל נוסף, הצליל הזה לא צריך להיות חלק מצלילי התצליל אלא לפי חוקי הולכת בסים וכדלהלן.
בנגינת פסנתר אנחנו מוסיפים ביד ימין ברבעים השני והרביעי את שלשת צלילי האקורד בהיפוך שני לדוג' באקורד C הסדר הוא סול דו מי. כמובן שתמיד אפשר לגוון ולפתח את הקצב בנגינה של שתי שמיניות במקום רבע או שינוי לטריולות.בניית קו בס.
יש כמה חוקי בסיס שעליהם אי אפשר לעבור, 1. צליל הבס לא יכול להיות דיסוננס למלודיה.
2. קו הבס באופן כללי צריך להיות בנוי מלודית ברמה מסויימת שאפשר לשמוע אותו לבד ולקלוט איזשהו מהלך.ועכשין לעצם תוי הבס, אז כמובן ברמה הבסיסית ביותר הבס המנוגן יהיה צליל הבסיס של האקורד של אותה התיבה.
וכאן אפשר להתפתח להולכת בסים. כלומר, אם אתה עובר מתיבה 1 שהיא בAM לתיבה 2 שהיא C אז כיון שבצליל הבס אתה עובר מלה לדו אתה פשוט מוסיף בתחילת הרבע הרביעי את הצליל סי. אם אתה עובר לDM אתה מוסיף שתי שמיניות -סי ודו וכן אם אתה עושה את זה בכיוון של ירידה.עוד מושג מוזיקלי חשוב מאד השייך גם לבס נקרא 'קונטרפוקט' או 'קונטרפוקציה'.
משמעות המושג היא נגינה של שתי מלודיות מקבילות בו זמנית כאשר הם מהוות קונטרה אחת לשניה, כמובן שהדרך הפשוטה ביותר לעשות את זה היא כשמלודיה אחת בכיוון של עלייה טונאלית המלודיה השניה יורדת. מי ששומע מוזיקה קלאסית מכיר מן הסתם את המוטיב הזה שדומיננטי מאד בזאנר, אם לא, קצת תנסו ואתם מזהים אותו.
ונחזור לבניית קו בס, בו הקונטרפוקט מסוגל לעזור לנו בכמה נקודות. ראשית כל בעצם כתיבת תוי הבס, כשיש עלייה או ירידה דרמטית במלודיה נוכל לתת קונטרה עם הבס ואפילו בשימוש בצלילים שאינם מצלילי האקורד כמובן צריך לבדוק שאין איזה דיסוננס צורם באוזן.
טיפ נוסף שמעיף את הבס שלכם קדימה בכמה רמות הוא משחק בין האוקטבות המבוסס על קונטרפוקט. כלומר, נניח שבתיבה שנדבר עליה קו הבס הוא לה סי דו ואז רה בתיבה הבאה, אז במקום לנגן את רצף הצלילים בעלייה תוכלו להשתמש בקונטרפוקט ביחס לאוקטבה של הנגינה וכשצלילי הבס הם בכיוון של עלייה להוריד את הצליל באוקטבה. בדוגמא שלנו הייתי מנגן לה 1 סי 1 ויורד לדו 1 רה 1 , תנסו את זה יש בזה...עוד תוספת להולכת הבסים שלכם תוכלו לקחת מחוקי הדומיננטה, החוק אומר שכל צליל נתון מוביל ויוצר מתח הנפתר בנגינת הצליל שהוא חמישי לו. ובעברית, הצליל מי יוצר מתח לקראת לה כיוון שמי הוא הדרגה החמישית של לה בסולם לה מינור, וכן סול מוביל לדו וכן הלאה. כמובן שאין כאן המקום להסביר למה זה ככה ואיך זה עובד מבחינת מבנה הצליל, אבל תוכלו להשתמש בזה בבניית קו הבס שלכם.
אם אתם ממש יצירתיים תוסיפו בטכניקה הזו צליל כרומטי כלומר צליל שאינו בשימוש בסולם עליו אתם מנגנים לדוגמא, כדי לעשות מעבר מקדים לאקורד E , ברבע האחרון של התיבה הקודמת לו ננגן שתי שמיניות פה דיאז סי וננחת למי, מה שעשיתי פה זה לקחתי חמישית של מי וחמישית של החמישית. מה שנקרא בעגה המקצועית דומיננטה שניונית.כמובן שיש עוד הרבה מה לכתוב אבל מספיק הארכתי, אז יאללה חברים, מקווה שהייתי לכם לעזר ולא דיברתי בשפה מסובכת מדי כי אחרי הכל כולנו 'סתם אנשים פשוטים'...
אז בייייייייייייייייי...............
-
@סתם-איש-פשוט אמר בבניית קו בס יצירתי:
אם אתם ממש יצירתיים תוסיפו בטכניקה הזו צליל כרומטי כלומר צליל שאינו בשימוש בסולם עליו אתם מנגנים לדוגמא, כדי לעשות מעבר מקדים לאקורד E , ברבע האחרון של התיבה הקודמת לו ננגן שתי שמיניות פה דיאז סי וננחת למי, מה שעשיתי פה זה לקחתי חמישית של מי וחמישית של החמישית. מה שנקרא בעגה המקצועית דומיננטה שניונית.
עם זה צריך קצת להזהר
כי לא בכל מקום זה ישתלב טוב עם המלודיה
יכול לקחת את זה רק מי שבטוח בשמיעה המוזיקלית שלו. -
-
-
בהמשך לפוסט הקודם שלי, אחד הקוראים שאל איך לייצר קו בס נקי לשירים שקטים,
האמת היא שבגדול התכנון של הצלילים הוא על אותו רעיון, אבל יש כאן כמה דברים שצריך לשים לב אליהם,- ברגיסטר (תחום תדרים) הנמוך של הצלילים בו מנגן תפקיד הבס, הרבה מתחילים עושים טעות קשה ומנגנים שתי צלילי בס בו זמנית במרווחים צמודים מדי, מה שיוצר הרבה לכלוך ובלגן באוזן עקב תופעות מסויימות במבנה הצליל שמטשטשות את החדות הטונאלית של הצליל.
מה שצריך לעשות אם רוצים לנגן שתי צלילים בו זמנית (וכמו שהעיר נחום בפוסט הבא בדרך כלל בשימוש רק בבס פסנתר), זה לדאוג שיהיה ביניהם מרווח גדול לפחות של קוינטה (חמש דרגות) ועדיף אפילו יותר. - מילוי הבס על ציר הזמן. שימו לב, לא צריך לנגן כ ל ה ז מ ן בס, ראיתי ושמעתי הרבה כאלו שמנגנים תיבות שלמות של בס והתוצאה בהתאם, זה פשוט צפוף באוזן.
אז תגוונו, סיימו את הנגינה של הבס בכל תיבה בשמינית האחרונה של התיבה, כך שיהיה קצת שקט שיאפשר להתכונן לצליל של התיבה הבאה, ואפשר גם להשאיר רבע שלם ריק בסוף התיבה וכו' וכו' כיד החוש הטובה עליכם.
חוץ מזה, מי שמנגן ביחד עם מקצב או תופים מוזמן לנסות את זה: תיבה 1 - חצי תיבה ראשונה בס מנוגן, רבע שלישי דמימה, רבע רביעי בס מנוגן על השמינית הראשונה, תיבה 2 - בס מנוגן על חצי התיבה הראשון, זה מקצב קלאסי ומאד נקי לשירים שקטים.
אז יאללה חבר'ה, אם יש שאלות אני חושב שכדאי לפתוח בשבילם נושא חדש כדי לשמור על הסדר והיעילות של הפוסטים באשכול הזה, (אולי צוות פיקוח יוכל לטפל בזה..)
ואל תשכחו, יש לכם קלידים ומקלדת, שום דבר כבר לא חסר...
- ברגיסטר (תחום תדרים) הנמוך של הצלילים בו מנגן תפקיד הבס, הרבה מתחילים עושים טעות קשה ומנגנים שתי צלילי בס בו זמנית במרווחים צמודים מדי, מה שיוצר הרבה לכלוך ובלגן באוזן עקב תופעות מסויימות במבנה הצליל שמטשטשות את החדות הטונאלית של הצליל.
-
@סתם-איש-פשוט אמר בבניית קו בס יצירתי:
מה שצריך לעשות אם רוצים לנגן שתי צלילים בו זמנית זה לדאוג שיהיה ביניהם מרווח גדול לפחות של קוינטה (חמש דרגות) ועדיף אפילו יותר.
בבס (כמעט) אף פעם לא לא מנגנים 2 צלילים ביחד! (אא"כ דיברת על בס בפסנתר)