ווקאלי מהפאן המקצועי וההלכתי.
-
%(#05c7ba)[היי מהמצב חברה?]
איך זה לא לשמוע שירים? שורדים? או שמסתדרים עם השירים הווקאלים...
אז כנראה שהשם לא רצה שאני יעלה את זה בזמן כי כתבתי את התור הזה פעמיים והוא נמחק לי אבל כנראה שעכשיו הגיע הזמן וכמו ש @ברוריה בקשה וגם עוד כמה %(#05c7ba)[אני הפעם אכתוב על המוזיקה הווקאלית]- איך יוצרים אותה וגם את הפאן ההלכתי כמוסף קטן לתור (אושר על ידי @ntz ).
המוזיקה הווקאלית נפוצה בשנים האחרונות אצל הרבה אמנים גם מהגדולים בעולם בתור אמנות וביצועי ראווה לאפשרויות הווקאליות הבלתי נגמרות שלהם ולא דווקא בעולם היהודי, כך למשל תוכלו למצוא שירים מקוריים עם מיליוני צפיות או זמרים שמחליטים להשתמש אך ורק בקולות אנושיים ליצירת שירים יפים ואיכותיים.
%(#05c7ba)[המוזיקה הווקאלית מתחלקת לארבעה סגנונות עיקריים- מקהלות, אקאפלה (ביטבוקס), ווקאל ממוחשב ואחרון זה הווקאל ה"זך".]
%(#c70505)[המקהלות]-
בסגנון הזה של המוזיקה משתמשים בקול של הזמר כמו בכל שיר אך את הפלייבק יוצרים אך ורק מקולות אנושיים ששרים בטכניקות שונות. (אם אני לא טועה אז @כשרון ביקש שאני אכתוב על זה...).
הטכניקות הנפוצות ביותר הם קולות שניים, הכפלות וקולות שלישיים אך בנוסף אליהם יש גם את הפלסט, הויברטו ומודולציות שגם בהם משתמשים בשירים מהסוג הזה.
%(#ca0707)[הקולות השניים]- מי שמכיר את עולם המוזיקה יודע עד כמה הדבר הזה ששמו קול שני נפוץ ולא רק במוזיקה הווקאלית. קולות שניים הם בעצם ליווי של השיר בויריאציה שונה על שני טונים מעל הזמר כאשר לרוב הסילסולים הם הפוכים כלומר כאשר הזמר יבצע ירידה אז הקול השני יעשה עליה וכן להפך.
הכפלות- כשמם כן הם הכפלות של השיר כלומר אם נקח לדוגמא את השיר "שבורי לב" בגרסה המקורית של חנן בן ארי אז נשמע שבמילים "כל כאב" "שבורי לב" וכן הלאה במשך השיר, יש מקהלה שאומרת איתו ביחד בהפרשים של פחות משניה את המילים האלו- זה מה שנקרא הכפלה.
קולות שלישיים- קול שלישי הוא הכפלה טונאלית של הקול של הזמר כלומר אם נאמר שהזמר שר בטון דו על אוקטבה רביעית אז הקול שלישי ישיר על הטון דו באוקטבה חמישית (אוקטבה שלמה מעל) או לחילופין שלישית (אוקטבה אחת מתחת) מה שפחות נפוץ.
%(#c90303)[הפלסט]- פלסט זה קול גבוהה עם הטונים שמעל הטונים שבהם הבנאדם שמשתמש בפלסט יכול לשיר באופן טבעי. הדרך לשיר בפלסט היא כאשר עולים אט אט טונים ומגיעים לטון האחרון שבו אנו כבר 'נחנקים' אז יהיה לנו כעין שבירה אם נפעיל לחץ אויר בעת הוצאת הקול.
אמנם זה נשמע קשה ומסובך אבל למעשה כאשר בנאדם בוגר מדבר בקול "ילדותי" הוא משתמש בפלסט אפילו ללא ידיעתו.
%(#cf0202)[הויברטו]- הרבה אנשים טועים במחשבה שויברטו הוא אפקט ממוחשב לכליי נגינה אך למעשה הויברטו הוא אך ורק עיקרון שאומר עליה וירידה מהירה בטונים על הלחן של השיר. הויברטו הנפוץ ביותר הוא בכינור, מה שאנחנו לרוב נגדיר כרעידות נקרא ויברטו. השימוש בויברטו קולי ברמה המקצועית מאד יפה ונפוץ בעיקר במוזיקה הטורקית ובאופרה אך גם בשאר סגנונות המוזיקה משתמשים בו פעמים רבות.
%(#d30303)[מודולציות]- המודולציה היא דבר מאד נפוץ וכיום משתמשים בה הרבה גם כתחרויות וטרנדים ברשתות החברתיות. מודולציה היא בעצם מעבר מסולם לסולם בקטע מסויים בשיר ובדרך כלל חוזרים לטון המקורי בסיום הקטע, בביצועים של שירים כשיש שתי זמרים עם יכולות ווקאליות שונות זה מאד שימושי כך לדוגמא ישי ריבו ומוטי שטיינמץ יכלו לשיר יחד את השיר נפשי בו אחרי הפזמון יש מודולציה כדי להגיע לטון "נח" בשביל מוטי שטיינמץ.
דוגמא לשיר שמבוצע בסגנון הזה של הווקאלי-
%(#cd0404)[אקפלה]-
בסגנון הזה משתמשים היום בעיקר ליצירת שירי היפ הופ ומוזיקה שחורה.
הביטבוקס הוא למעשה יצירת קולות של כליי נגינה על ידי שימוש בפה בלבד והיה מאד נפוץ בעולם בשנות המאה העשרים המוקדמות ונעלם עם הזמן כשבתחילת המאה העשרים ואחד התחילו כמה אמנים גדולים להשתמש בזה והחזירו את הביטבוקס לשימוש, לדוגמא- נקישת שיניים יכולה להוות תחליף למצילה שריקה לחליל וכן על זה הדרך.
בסגנון הזה של המוזיקה הווקאלית משתמשים לפעמים גם בכל חלקיי הגוף ליצירת צלילים שונים כגון מחיאת כף או "קליקים" (אצבע משתפשת באצבע ליצירת צליל) וכן בקולות רקע כמו בסגנון המקהלות.
דוגמא לסגנון הזה-
%(#d00606)[הווקאל הממוחשב]-
הווקאל הממוחשב מתחלק לשני סוגים.
%(#da0707)[הסוג הראשון]- יצירת VRT למידי, כלומר הקלטה של קולות שונים כמו ביטבוקס וכדומה ויצירה מהקולות דגימה לאורגן. אחרי שיוצרים את הדגימה מנגנים את הפלייבק וככה חוסכים שעות מיותרות של ישיבה והקלטה באולפן.
%(#d50707)[הסוג השני]- עריכת קול מקצועית ליצירת סאונד שישמע כמעט כמו כלי נגינה אותו רוצים לדמות. הדרך ליצירת הסאונד המתבקש היא דבר ראשון הקלטת הברה קולית, מתיחה שלה, הכפלה שלה לכמה ערוצים כפי הצורך ואז משנים את הטון של כל ערוץ לפי בחירה. אחרי כל זה משחקים עם הסאונד שיצא על ידי הוספת אפקטים ועריכת אקולייזר עד שיצא לבסוף קול שנשמע כמו כלי נגינה אותו בחרנו לדמות.
דוגמא לסגנון הזה-
%(#da0707)[הווקאל ה"זך"]-
הסגנון הזה תכלס סתם התחשק לי לקרוא לו ככה כי אין לו שם אלא פשוט "ווקאלי" (לכולם אני קראתי לפי מה שמגדירים את זה אנשים בעולם), הסגנון המדובר הוא מה שהרבה משתמשים פה באתר יוצרים בתוכנת הזאת- https://vocalremover.org/ שמשמשת להפרדת הפלייבק מהקול של הזמר וכן בעוד הרבה תוכנות אחרות. למעשה יש זמרים שמקליטים כיום שירים ווקאלים לכתחילה בלי שום קולות נוספים ברקע.
יש לציין שקיימים שירים ווקאלים שמשתמשים בכמה מהסוגים ואפילו יותר מזה- יש שירים ווקאלים בהם משתמשים בצלילים טבעיים כלומר צליל שהוא לא נוצר על ידי כלי נגינה כמו לדוגמא רעש של מנוע או מאוורר או גלים וכדו'.
%(#05c7ba)[ועכשיו לפאן ההלכתי...]
אז שנה שעברה היה באתר המנגן (יהי זיכרו ברוך ) דיון מאד ארוך בנוגע לשירים הווקאלים בימי הספירה וכן בשלושת השבועות מה שגרם לי לברר על זה יותר לעומק, התוצאה הייתה שהגעתי לשאול רב בפירוט על כל סוגי הווקאלי והתשובה הייתה כזאת (בערך)- כל אחד שינהג לפי מה שהרב שלו אומר לגבי האם מותר לשמוע שירים בעומר או לא אבל מי שנוהג שלא לשמוע אז כל שיר שהוא לא מאה אחוז קולות אנושיים כלומר אם זה שיר בסגנון של הווקאלי הממוחשב אז זה גם נחשב שיר לא ווקאלי עקב כך שהקולות הם כבר תוצאת מחשב ולא תוצאת קול אנושי.
מלבד זה, כל הסיבה שנהגו לא לשמוע שירים בספירת העומר היא כיון שזה מביא לידי שמחה וכבר אמרו חז"ל "מי שלא מצטער בצערם של ישראל לא יזכה לראות בשמחתם" לא עלינו ולכן כל השירים שיוצרים היום כשירים ווקאלים אבל הם מקפיצים שאפשר לרקוד איתם גם הם לא נחשבים שירים ווקאלים מבחינת ההלכה. גם לגבי כלי אחד שמשום מה נפוץ היתר חדש שלא כתוב בשום מקום הלכתי דבר כזה דינו כמו כל שיר עם כלי נגינה רבים ואין הבדל בין אחד למאה.
מצד שני יש היתרים שאנשים פחות מכירים כגון מה שאמר הרב רונן חזיזה שמי ששמיעת שירים עם מסר של קרבה להשם (כמו לדוגמא כל הנחלים של קמפה. לי לפחות זה מרגיש שיר מחזק...) גורמים לו להתקרב לקב"ה יותר אז מותר לו לשמוע אותם והוא הביא לזה הסמכתות מכמה וכמה ספרים. וכן נגינה בכלי אחד אם זה כדי להתלמד או כשזה לצורך מצווה או פרנסה כגון מורה נגינה. וכן בימי ספירת העומר בימים שאין אומרים בהם תחנון כגון ראש חודש ערבי שבתות ומוצאיי שבתות גם אז שמעתי בשם הרב מזוז וכן בשם עוד כמה רבנים שנהגו להקל כיון שיש שתי צדדים בימי הספירה אחד לשמוח כי זה ימים טובים לקראת מתן תורה ואחד להתאבל על מרד בר כוכבא ו24 אלף תלמידיי רבי עקיבא אבל בשלושת השבועות נהגו להחמיר.
עד כאן הפוסט להשבוע.
מקווה שנהנתם ואם לא אז... לא.
אם יש למישהו שאלות או בקשות לנושא מוזיקלי שאותו אתם רוצים שאני יפרט ויסביר אז תכתבו לי פה ובעזרת השם יתברך אני ישתדל לכתוב. -
-