האולפן הביתי מאפס למאה חלק א'
-
%(#07b048)[דבר ראשון סורי על האיחור דבר שני דלגו על ההקדמות בואו נדבר תכלס.]
טוב אז כמו שכולם יודעים, אולפן צריך מקום סטרילי מרעשים אז הדבר הראשון בבניית אולפן הוא בחירת המקום, ולמרות הרמת הגבות שלכם גם על זה אני אסביר אבל לפני כן אני יפרט על הדברים שבעצם מרכיבים את המושג אולפן.
%(#c72323)[האולפן בעצם צריך להיות חלל נקי מרעשים ברמה שאפילו הבאסים שבדרך כלל חוזרים מהקירות (מה שנקרא "הד") לא יחזרו אפילו אם המיקרופון רגיש מאד.]
באולפן ביתי אנחנו נצטרך כמה דברים:
%(#23c762)[מיקרופון]
%(#23c762)[רמקולים]
%(#23c762)[אוזניות]
%(#23c762)[מקלדת שליטה]
%(#23c762)[מחשב]
%(#23c762)[אקוסטיקה]
%(#23c762)[תוכנת מוזיקה]
%(#23c762)[כרטיס קול]
%(#23c762)[סטנדים ]
%(#23c762)[וכבלים.]
כשכיום יש כל כך הרבה אפשרויות ואיכויות לכל דבר ככה שאני אשתדל לרכז את הדברים לריאלים שבהם.אז בחרתם חדר שמבודד כמה שיותר מרעשים כלומר עם כמה שפחות קירות חיצוניים ואם הגדלתם לעשות אז לקחתם מקלט מרתף או ממ"ד שהם המבודדים ביותר שיש.
צבעתם את הקירות, התקנתם מנורות יפות, קניתם שולחן, כיסאות משרד נוחים ועוד כמה דברים שנראו לכם נחוצים כריהוט לאולפן שלכם ועכשיו אתם רוצים להתחיל בהפיכת החדר היפה שיצא לכם לאולפן.%(#c72323)[מקרופון-]
קיימים שתי סוגים מרכזיים של מקרופונים בתעשיית המוזיקה. הראשון דינמי והשני קונדנסר.
המיקרופון משמש לצורך העברת קול (סאונד בשפה המקצועית) של כליי נגינה או בני אדם דרך מגבר שמגביר את האות המתקבל היישר אל המיקסר והמגבר או לחילופין לרמקולים מוגברים, באולפן הביתי משתמשים בהקלטה דרך כרטיס הקול.
לפני שאתם בוחרים מיקרופון שימו לב לכמה פרטים חשובים כמו מה השימוש עם המיקרופון?
רגישות ותחום התדר, סביבת העבודה. ההבדל המהותי בין מיקרופון דינאמי למיקרופון קונדנסר\שטח.
מיקרופון דינאמי– סוג מקרופונים שמצטיין ביכולת לספוג עוצמות גבוהות ולהשתמש בהם בצורה מושלמת מבלי לדסרטש (מלשון דיסטורשיין) את הסאונד שעובר דרכו. מיקרופון דינמי זהה מכנית לרמקול כלומר סליל שמחובר לסוגשל מפרש לגלי הקול (ממברנה דקה.) הסליל נמצא בתוך שדה מגנטי של מגנט קבוע וכשגל קול פוגע בממברנה הוא מרעיד אותה ואיתה את הסליל מה שיוצר זרם חשמלי בשדה המגנטי שהוא ייחודי לאותו גל הקול.
המיקרופון הדינמי מאד טוב לשירה, דיבור, תופים, כלי הקשה, מגברי גיטרות וכלי נשיפה.
יתרון נוסף במקרופון הדינמי הוא הקשיחות של המיקרופון אל זרימת האוויר שיש בשעת ההקלטה כלפי המקרופון ולכן לרוב משתמשים בו בהופעות ואירועים. (יש לציין שגם מקרופונים אלחוטיים בנויים ברובם על אותם העקרונות.)%(#c72323)[מיקרופון קונדנסר–] בשונה מהדינמי הקונדסר מכיל ממברנה דקה שעשויה מפילם פלסטי דק שמצופה בזהב או בניקל באחד הצדדים והיא מורכבת קרוב מאוד ללוחית אחורית קבועה המתח מסופק לממברנה על ידי מקור חיצוני כמו סוללה או ספק כוח, או על ידי המטען של החומר האלקטרוליטי שבממברנה או בלוחית הקבועה. הממברנה והלוחית האחורית, המופרדות על ידי נפח אוויר קטן, יוצרות קבל (שזה מקור השם קונדנסר-בלעז) גלי הקול מרעידים את הממברנה, והתנועה משנה את הקיבול מה שמתורגם על ידי מעגל חשמלי לשינויי מתח. ברוב המקרים קונדנסר ידרוש מתח פנטום של 48w (כשהוא מחובר לכרטיס קול יש לחצן לויסוט מתח).
לקונדנסר אמיתי ומקצועי יש הענות תדר יותר טובה מאשר לדינמי מקביל.
הקונדסר מעולה לשירה, כלי מיתר, תופים, אובר- הדס תופים, גיטרות קלאסיות ואקוסטיות, מקהלות ופסי קול לסרטים.
אז בשורה התחתונה מקרופון דינמי או קונדנסר? לדעתי שניהם כי כל אחד מותאם לדברים שונים. וכמובן שאם אין אקוסטיקה מספיקה אז הדינמי עדיף כי הוא פחות רגיש לרעשים סטטים של רוח וכדו'.%(#c72323)[רמקולים-]
עולם הרמקולים הוא גדול ויש סוגים רבים של רמקולים אבל בבחירה שלנו אנחנו נהיה ממוקדים בסוג שנקרא מוניטורים.
מוניטור מקצועי זה רמקול שתוכנן להגיב בצורה שווה ככל האפשר לכל תחום התדרים ובכך להתאים את הסאונד בהפקה שלנו לכמה שיותר סוגי רמקולים. כלומר- דיי ברור לנו שיש רמקולים טובים יותר או פחות כשכל רמקול משדר תדרים שונים מי נמוך ומי גבוהה יותר ואם נרצה להפיק שיר נצתרך למצוא רמקול עם "תדר שקוף" שבעצם ישקף לנו את כל התדרים בצורה סטטית.
למרות הכל, אין מוניטור שהוא "שקוף" במאה אחוז וכמעט שאין סביבה אקוסטית מושלמת. לכן חייב להכיר את המוניטורים שלכם ואת הסביבה האקוסטית בה תעבדו, טוב ככל האפשר וכדי לבדוק את זה ניתן לשים סוגי מוזיקה שונים מהיפ הופ מפוצץ באסים ועד קונצרטים של בטהובן ובאך.
חשוב מאוד לציין שאקוסטיקה לא טובה, תבטל למעשה את פעולת המוניטור שהיא להעביר לאוזנינו את המידע המוזיקלי כמו שהוא ללא תוספות או גריעות כלשהן.
אז כשאתם בוחרים מוניטורים שימו לב לגודל החדר וההתאמה של המוניטור בוואטים כדי לדעת את העוצמות שלו.%(#c72323)[אוזניות-]
כיום השימוש באוזניות נפוץ לא רק באולפנים אבל מה שלא ידוע לנו הוא שאוזניות אולפן שונות בתכלית מאוזניות רגילות.
קיימים שני סוגים של אוזניות אולפן. הפתוחות והסגורות.
האוזניות הפתוחות- הם בעצם מדמות לנו את רעשי הסביבה והמוזיקה בצורה שאם נעצום את העיניים אנחנו נוכל לחשוב שאנחנו נמצאים כרגע באירוע ומנגנים ושרים ממש לידנו בלייב ואולי גם להאמין לזה (תלוי ברמת כח הדמיון שלכם ) על ידי זה שהאוזניות כשמם כן הם- פתוחות. כלומר החלק ששמים על האוזנים פתוח ולא אטום.
האוזניות הסגורות- אני מאמין שכבר הבנתם שכמו שהפתוחות הם פתוחות כך הסגורות הם סגורות. האוזניות הסגורות בשונה מהפתוחות הם כעין מוניטורים ולכן במקומות שאין מוניטורים משתמשים בהם כאלטרנטיבה אפשרית. האוזניות הסגורות משמשות בעיקר לשמיעת ניואנסים קטנים שלרוב לא נשמע במוניטורים אם זה לא על ווליום גבוהה.
אז בעצם מה עדיף סגורות או פתוחות? האמת שזה דיי בחירה שלכם השאלה מה הסיבה לאוזניות- השכנים או אמא שצועקת להנמיך את המוזיקה (בדרך כלל מטעם לקוי במוזיקה...) או כדי לקבל את החדות והפוקוס בשיר או שבכלל אתם משתמשים באוזניות רוב הזמן שבמקרה הזה אני אישית ממליץ את הפתוחות. (אל תשכחו שאם אתם מקליטים עוד אנשים שנמצאים בחדר אז גם הם צריכים אוזניות ועדיף שיהיו סגורות כדי שישמעו יותר אפקטיבי לשירה ולא לעריכה...). אז דקה לפני שאתם קונים את האוזניות רק תזכרו לבדוק את איכות השמע, הנוחות ושהאוזניות מתכווננות לגודל שלכם.
בעזרת השם אני אמשיך בשבוע הבא להתקדם בפירוט הדברים שמרכיבים לנו את האולפן.
בינתיים מקווה שנהנתם.
אשמח לתגובות ושאלות פה
ואם יש למישו רעיונות שהוא רוצה שאכתוב עליהם אז פה -
-