הכל על גיטרה חשמלית למתחילים
-
@גיטריסטית אני חושב שאחרי שתקראי את זה יהיה לך קצת יותר מידע בנושא (קרדיט לויקיפדיה, אני אישית גם לא יודע כמעט כלום)
גיטרה חשמלית היא גיטרה בעלת פיקאפים מגנטיים הממירים את תנודות מיתרי המתכת לזרם חשמלי. את האות המתקבל מן הפיקאפים מזינים לתוך מגבר לשם הגברת הצליל. הגיטרה החשמלית היא כלי נגינה מרכזי בבלוז, ברוק, ובמטאל. הגיטרה החשמלית הראשונה פותחה בשנת 1931 על ידי ג'ורג' ביצ'אם (Beauchamp).תוכן עניינים
1 הפקת הצליל בגיטרה
1.1 מגבר
1.2 תיבות אפקטים
1.3 אפקטים פופולריים
2 היסטוריה
3 טכניקת הנגינה
4 גיטרות בעלות יותר משישה מיתרים
5 קישורים חיצוניים
הפקת הצליל בגיטרה
בעוד שהפקת הצליל של גיטרה אקוסטית מסתמכת על תיבת תהודה, הצליל של הגיטרה החשמלית נסמך על אות חשמלי המופק מהתקנים המכונים פיקאפים (Pickups). הפיקאפים קולטים את תנועתם של מיתרי הגיטרה המתכתיים באמצעות שינויים בשדה המגנטי שהמיתרים מעוררים. האות החשמלי המופק מהם תלוי בתדירות התנועה של המיתרים. עיצוב האות החשמלי מתבצע באוסף של מכשירים אלקטרונים שחיבורם נקרא "שרשרת אפקטים". שרשרת האפקטים מתחילה מהגיטרה ומסתיימת במגבר. בגיטרה עצמה, יש מספר גורמים האחראים לצליל המופק, ביניהם העצים ממנו היא עשויה (לרוב עץ שונה לגוף ולצוואר), סוג הפיקאפים המותקנים בה וסוג המתכת ממנה עשוי הגשר שלה. עצים פופולריים לבניית גיטרות כוללים מהגוני, אדר הסוכר (בעיקר לצוואר), אלמון, מילה וטיליה אמריקאית (Tilia americana, באנגלית Basswood).מגבר
מגבר של Ibanez
המכשיר המשמש להגברת האות החשמלי והמרתו לצליל נקרא מגבר (Amplifier). מגברים מאפשרים לשלוט בתכונות שונות של הצליל (לדוגמה־עוצמת הצליל, גיין, טווח בס וטרבל). חלק מהמגברים כוללים את האפקט הבסיסי והפופולרי "דיסטורשן" (distortion - עיוות). רוב המגברים כוללים אלמנט "קדם־מגבר" (או פרי־אמפ, preamp באנגלית), שחיוניים להגברת הגיטרה, שנותנת באופן טבעי צליל מאוד חלש. בנוסף רוב המגברים כוללים רמקול בגדלים משתנים, שממנו יוצא הצליל.בדגמים המוקדמים, המכשירים כללו שפופרות ריק - התקנים ששימשו באותו זמן להגברת אות חשמלי. עם התפתחות האלקטרוניקה, מגברים מסוג זה נזנחו אך לאור ההבדל בצליל (מתארים את הצליל המופק ממגברי שפופרות כ"חם" יותר), חזרו להשתמש בהם.
למעשה, מגברים עם שפופרות היו בשימוש בשלושים השנים הראשונות מ-1940 ועד 1970 לערך. ואז הייתה התלהבות ממגברים טרנזיסטוריים. לאחר זמן מה התברר למוזיקאים שתפקידו של המגבר אינו רק להגביר את הסיגנלים הזעירים המופקים בגיטרה החשמלית, אלא שהמגבר הוא חלק מיצירת הצליל המקורי ותפקידו דומה לתיבת התהודה בגיטרה אקוסטית. המגברים הטרנזיסטורים הראשונים לא הצליחו לספק את הצליל היפה והחם (לדעתם) של המגברים הטרנזיסטורים. לכן רבים מהמוזיקאים המקצוענים ממשיכים להשתמש עד היום במגברי שפופרת. הדגמים הנפוצים ביותר בעולם הם FENDER האמריקנית וכן VOX וגם MARSHALL הבריטיות.
מגברים קיימים בדגמים קטנים וניידים, בעלי הספק נמוך, מגברים ביתיים גדולים יותר, ועד מגברי־ענק מקצועיים להופעות, הבולטים בגודלם על הבמה.תיבות אפקטים
תיבת אפקט "POD XT Live" של Line 6
התקנים אלקטרוניים או חשמליים המבצעים שינויים באות החשמלי ותכונותיו, שבסופו של דבר מתבטא בשינויים בצליל. קיימים עשרות דגמים בסיסיים של תיבות אפקטים, כולל תיבות מוגדרות מראש לחיקוי צלילים שמאפיינים גיטריסטים מפורסמים או ז'אנרים ספציפיים (בלוז, ג'אז, רוק, מטאל, מזרחית ועוד). נוהגים לשלב תיבות אפקטים רבות בחיבורים שונים, חיבורים המכונים "שרשראות אפקטים". שילוב של תיבות אפקטים רבות, ברמות שונות לכל אפקט, יוצר גיוון רב ומאפשר לכל גיטריסט לבחור את הצליל שהוא מעוניין בו.בשנות ה־60, גיטריסטים החלו לעוות את הצליל של הגיטרה באמצעות הגברת הגיין או עוצמת הצליל, של הקדם מגבר (preamplifer או בקיצור preamp). האפקט הנוצר היה של "קיטום" האות האלקטרוני (בעת ההגעה לסף ההגברה של שפופרות הריק).
השלב הבא, הופעתן של תיבות האפקטים שהרחיבו עוד יותר את מגוון הצלילים של הגיטרה, היה רק עניין של זמן. תיבות אפקטים היו נתונות בתוך מארז מתכתי וכללו לחצן גדול וגס המאפשר להפעיל או לכבות את המכשיר (הפסקת עיצוב האות החשמלי ללא הפסקת העברתו למגבר) באמצעות דריכה וזאת מהסיבה הפשוטה שידי הגיטריסטים צריכות להיות פנויות לנגינה בגיטרה, בעוד שהם חופשיים לעשות שימוש ברגליהם. לגיטריסטים רבים השימוש בתיבות האפקטים הפך לחלק קריטי ביצירותיהם, לעיתים עוד יותר מהגיטרה עצמה.
בשנות השמונים והתשעים, הושגה הצלחה בתכנון אפקטים אלקטרונים־דיגיטליים ומבוססי תוכנה, המסוגלים לחקות באיכות משופרת את האפקטים שהושגו בעבר באמצעים אנלוגיים, ביניהם מגברי שפופרות ריק.
הודות להתפתחות של המחשבים האישיים, בתחילת העשור הראשון של המאה ה־21 יצאו לשוק כרטיסי קול המאפשרים חיבור של הגיטרה למחשב. כמו כן, יוצרו תוכנות ייעודיות להדמיית אפקטים והאינטרנט אפשר הפצה של תוכנות חופשיות כאלו וקבצים השומרים בתוכם הגדרות לאפקטים שמשתמשים אחרים יצרו. תוכנות מסוג זה מאפשרות לנגנים מתחילים והן לנגנים מקצועיים להתנסות בשימוש באפקטים. למרות יתרונותיהם היחסיים של אפקטים דיגיטליים, גיטריסטים מקצועיים רבים מעדיפים לעשות שימוש באפקטים אנלוגיים, משום צלילם המיוחד.
אפקטים פופולריים
דיסטורשן (Distortion; או אוברדרייב Overdrive, אפקט דומה) אפקט הנותן סאונד "מלוכלך" ו"אגרסיבי", פופולרי במיוחד בנגינת רוק, מטאל או בקטעי סולו. אפקט מאוד שכיח, נמצא ברבבות קטעי מוזיקה פופולרית.
דיליי, רוורב, אקו (Delay; Reverb; Echo) - נותנים אפקט של הד, צליל החוזר על עצמו הרבה פעמים, כמו במערה, אולם קונצרטים וכו'. יכול להדהד הרבה פעמים, כאילו יש יותר מגיטרה אחת מנגנת (דיליי, אקו) או לדמות חללים פתוחים שונים (רוורב). גיטריסטים ידועים שהשתמשו באפקט זה הם: דייוויד גילמור (מלהקת פינק פלויד) ובריאן מיי (מלהקת קווין).
וואה וואה (Wah-wah) - אפקט המופעל על ידי דוושה. פעולתו של האפקט נעשית על ידי חיתוך תדרים הגבוהים (טרבל), כך שנוצר צליל המזכיר דיבור של בנאדם. גיטריסטים ידועים המשתמשים באפקט זה הם: ג'ימי הנדריקס, קירק האמט (מלהקת מטאליקה) וג'ון פרושיאנטה (מלהקת הרד הוט צ'ילי פפרס).
קורוס, או פלנג'ר (Chorus; Flanger) - אפקט שמדמה צליל של "מקהלה". האפקט לוקח את הצליל הבודד של הגיטרה, מעתיק אותו, מעוות אותו קצת, ומנגן אותו במרווח (דיליי) קצר מאוד אחרי הצליל המקורי. הסאונד שמתקבל הוא של צליל יותר "חם" ו"הרמוני".
בוסטר (Booster) - אפקט שמגביר את עוצמת האות החשמלי המועבר מהגיטרה למגבר, לפני הגעתו אל המגבר. משמש בעיקר להגברת צליל הגיטרה בסולואים וקטעי Lead.
פייזר (Phaser) - אפקט המבצע פעולה דומה לזו של אפקט הוואה־וואה, אך בקצב מוגדר מראש ובאופן אוטומטי.
היסטוריה
הגיטרה החשמלית המסחרית הראשונה פותחה על ידי ג'ורג' ביצ'אם (Beauchamp) ואדולף ריקנבאקר (Adolph Rickenbacher), וכונתה 'המחבת' (The Frying Pan) על שום צורתה. היא יצאה לשוק ב־1931. הגיטרות החשמליות הראשונות היו למעשה גיטרות אקוסטיות (בעלות תיבת תהודה ומיתרי מתכת), אשר להן חוברו "פיקאפים". כאשר התעורר הצורך בעוצמות קול גבוהות. המוזיקה הפופולרית בארצות הברית של אותה תקופה הייתה הביג בנד - אלו היו תזמורות גדולות הכללו סקציות של כלי נשיפה וחטיבת קצב, ולכן ניגנו בווליום גבוה מאוד. הגיטרה החשמלית יכלה להתאים את עצמה לסגנון מוזיקה זה וכך צברה פופולריות. הגיטרות יוצרו על ידי חברות שונות, כמו ריקנבאקר, אודיווקס וגיבסון.הגיטרה החשמלית המוכרת כיום (solid-body - ללא תיבת תהודה), גיטרה חשמלית הבנויה מעץ מלא, יוצרה לראשונה בצורה מסחרית על ידי ליאו פנדר בשנת 1949. הדגם נקרא "איסקוייר", שהייתה גיטרה בעלת פיקאפ יחיד. המניע הראשוני להסרת תיבת התהודה היה בעיית ה'פידבק': צליל צורמני שנוצר עקב הגברה בלתי-מכוונת של הצלילים הבוקעים מהמגבר בגלל תיבת התהודה. לאחר מספר שנים, נוסף עוד פיקאפ והשם שונה ל"ברודקאסטר" ולאחר מכן שמו שונה ל"טלקסטר" מפני ש"גרץ'" החלו לייצר קודם לכן דגם שנקרא "ברודקאסטר" ונוצר בלבול.
ב־1952 יצא לשוק דגם גיטרה נוסף, על ידי חברת גיבסון, הנקרא גיבסון לס פול, אשר זכה להצלחה גדולה ביותר; ב־1954, חברת פנדר הוציאה לשוק את הדגם סטראטוקסטר (הנקרא בקיצור "סטראט"), אשר זוכה להצלחה מסחררת החל משנות ה-60 ועד ימינו. ה"סטראטוקסטר" וה"לס פול" הן אבות הטיפוס לרוב גיטרות ה־"solid body" שמיוצרות מאז. הדגמים הנ"ל מיוצרים עד היום אבל בגלל שינויים בתהליכי הייצור ובבעלות על החברות וכן בשל התיישנות העץ (שמשפרת את הצליל בגיטרות איכותיות), אין אחידות ברמתם של דגמים זהים מתקופות שונות.
בראשית המאה ה-21 נעשו חידושים בתכנונן של גיטרות חשמליות:
ב־2002, חברת גיבסון הכריזה על יצירתה של הגיטרה הדיגיטלית הראשונה. ההמרה לאות דיגיטלי מתבצעת בתוך הגיטרה, והאות המופק מועבר דרך כבל אתרנט. שיטה זו מבטלת את החסרון ברעש הנגרם משימוש בכבלים לא איכותיים ומאפשרת עיבוד אותות עצמאי לכל מיתר נפרד.
ב־2003, יצרנית המגברים "Line 6" שחררה לשוק את גיטרת הואריאקס (Variax). הייחוד בגיטרה זו, הוא השימוש בפיקאפים פיזואלקטריים במקום הפיקאפים האלקטרומגנטיים הסטנדרטיים. כמו כן, יש בתוכה מחשב המאפשר לשנות את הצליל המופק מהגיטרה לצליל של גיטרות פופולריות רבות.
בסוף 2007 גיבסון השיקה את הדגם "Gibson Robot" עם טכנולוגיית הכוונון העצמי. טכנולוגיה זו הוחלפה בשנת 2013 בטכנולוגיה דומה בשם Mini E-Tune.
טכניקת הנגינהגיטרה חשמלית מתוצרת "Charvel"
טכניקת הנגינה בגיטרה חשמלית שונה מטכניקת הנגינה בגיטרה קלאסית. הגיטרה החשמלית מאפשרת שליטה מלאה בצליל הנגינה. השליטה מתחלקת לשתי קטגוריות. הראשונה, אפשרויות האפקטים המולבשים על הצליל הרגיל של הגיטרה והשנייה, טכניקות נגינה כמו שליטה במשוב (פידבק), גשר הטרמולו (ברוב הגיטרות הנפוצות היום), טכניקות פריטה שונות וכו'. בגיטרה חשמלית, בניגוד לגיטרה קלאסית, אין כמעט שימוש באצבעות יד ימין ובציפורניים (מלבד גיטריסטים כמו מארק נופלר מהדייר סטרייטס. ראו פינגר סטייל). כל התווים מנוגנים בדרך כלל בעזרת מפרט על מנת לשלוט בצליל היוצא בצורה מלאה. כמו כן, ישנן תוספות שונות לנגינה, מעין "מיני־טכניקות", אשר מעשירות את הצליל, כגון טפינג (tapping) שפותחה על ידי אדי ואן היילן, חסימה (muting) וכיוצא בזה (ראו פריטה בגיטרה).טכניקת הנגינה בגיטרה חשמלית פותחה על ידי אומני הבלוז האינסטרומנטלי בשנות הארבעים והחמישים, והתפתחה לכיוונים שונים. הן במוזיקה הנאו־קלאסית והן במוזיקת הג'אז, כאשר גיטריסטים מושכלים כמו וס מונטגומרי פיתחו טכניקות אלתור שונות על גיטרה, כמו Chord melody, נגינה באוקטבות ועוד. עד להופעתם של גיטריסטים כמו מייקל אנג'לו באטיו ואינגווי מלמסטין שחיברו את המודוסים הקלאסיים למוזיקת המטאל ופיתחו יכולת נגינה במהירויות גבוהות במיוחד (מה שמכונה "גיטר שרדינג").
גיטרות בעלות יותר משישה מיתרים
אף על פי שרוב הגיטרות הם בעלות שישה מיתרים בלבד, ישנן גיטרות בעלות שבעה או שמונה מיתרים. גיטרות אלה נמצאות בשימוש בעיקר אצל להקות מטאל מתקדם, דג'נט, ודת'קור, אך ישנם גם מוזיקאי ג'אז מסוימים המשתמשים בגיטרות כאלה. -
@גיטריסטית אמר בהכל על גיטרה חשמלית למתחילים:
יאלה פרטים.
מה זה בעצם? מה זה שונה מגיטרה רגילה? מה זה דומה? איזה דגם מומלץ? איפה אפשר ללמוד? והכללללללללללל למי שלא יודעת כלום על גיטרה חשמלית
טנקססססססססססססססססאנסה לענות על השאלות שנשאלו בקצרה שימו לב הכל ע"פ ראות עייני ומנסיוני האישי כמובן שניתן לחלוק להתווכח או סתם לא להסכים...
גיטרה חשמלית (בלי להכנס להסטוריה של איך היא נוצרה...) היא בעצם גיטרה לכל דבר רק מוגברת וללא תיבת תהודה (נ.ב. ההגברה היא לא מקרופון פשוט אלא שיטה אלקטרונית מסויימת... ככה שגם אם תצעקו ליד הגיטרה לא ישמעו אתכם) הדמיון שלה לגיטרה רגילה הוא שהיא כמוה בעלת 6 מיתרים המכוונים אותו דבר כמו גיטרה רגילה... (לפני שאתם צועקים שזה לא מדוייק אסייג את דברי ואומר שככה זה בד"כ כמובן שאפשר לשחק עם זה ויש באמת כאלו שמשחקים עם זה אם כי גם בגיטרה רגילה - קלאסית/אקוסטית...) וממילא בניית האקורדים ואיצבוע הסולמות הוא בעצם אותו דבר...
ונשאלת השאלה אם כך אז מה זה שונה??? אז התשובה היא שחוץ מהנ"ל כמעט בהכל כיון שבגיטרה חשמלית ע"פ רוב מנגנים בטכניקות נגינה שונות לחלוטין מגיטרה רגילה כמו כן מנגנים הרבה יותר סולו וגם הליווי הוא ע"פ רוב בטכניקה שונה... ואכמ"ל...
לגבי השאלה השלישית רבו השיטות בגדולי הפוסקים (מגדולי הראשונים ועד פוסקי זמננו) וכמובן שהכל תלוי בהרבה דברים כגון תקציב, סיגנון מוזיקה, סאונד מסויים, איכות החומרים, נוחות הכלי (שכבר חלקו בזאת הפוסקים הנ"ל מה יותר נוח והכריעו שכל מקרה לגופו ומה שנוח לאחד אינו נוח לחבירו ולכן על כל אחד ואחד לבדוק בעצמו ולא לסמוך אך ורק על מה שאמרו לו...) ועוד...
איפה אפשר ללמוד זה שאלה קצת מוזרה כיון שיש מלא מורים לגיטרה חשמלית תבררו או שתחפשו באינטרנט... כמו כן יש המון סרטונים ביוטיוב אם כי זה לא תמיד מומלץ... וכמובן שאם יש כסף אז תמיד עדיף לשלם למורה...
אשמח לענות על כל שאלה
-
@גיטריסטית מה התקציב???
-
@גיטרה-חשמלית-0 2000?? קצת מידי?
-
@גיטריסטית בגדול זה לא קצת תלוי עם זה רק לגיטרה או גם למגבר... (א"א לנגן בגיטרה חשמלית בלי מגבר שמיועד לגיטרה חשמלית... ולא עובד לחבר לבוקסה רגילה) אז אני מקזז 500 ש"ח בערך לעלות של מגבר
האמת שלא ניגנתי על הרבה דגמים זולים אבל מה שאני יודע שיש לקורט גיטרות חשמליות פשוטות באיזור של 1300 - 1500 וכדו שנשמעות לא רע ומרגישות די נוח... (שמעתי פעם שקורט זכו מקום ראשון במדד תמורה למחיר... כי לא משלמים על המותג...)
כמו כן יש לאיבנז גיטרות בפחות מ2000 גם לא רעות בכלל... יש עוד חברות כגון ימהה שיש להם גיטרות פשוטות (לימהה יש גיטרות שהצוואר מאוד נוח אבל חוץ מזה כל השאר לא כ"כ...) יש את סקוויר שזה חברת בת של פנדר שהיא החברה הכי טובה בעולם של גיטרות חשמליות יש את אפיפון שזה חברת בת של לס פול שהיא כנ"ל (אני חושב מקום שני אבל יש חולקים...)ויש גם מציאות ממש שוות ביד 2 בכזה מחיר... מנסיון...
הערה חשובה למתחילים בגלל סגנונות המוזיקה השימושיים לנו רצוי מאוד מאוד שלגיטרה יהיה פיקאפ (רמקול...) הנקרא האמבקר ולא רק פיקאפים הנקראים סינגלים... ואכמ"ל בהסבר...
-
@גיטריסטית זה הרבה או קצת?
-
@גיטרה-חשמלית-0 אני שואלת אותך! 2000 לגיטרה חשמלית זה הרבה או קצת???
ויאלה באלי יד שניה
יש מישהו? או שנפתח אשכול חדש? -
@גיטריסטית בהחלט 2000 זה תקציב דיי קטן.
אבל ביד שניה יכול להיות שתשיגי ב 2000 משהוא דיי חמוד...||ברור שלא לפתוח אשכול חדש.||
-
@גיטריסטית
הגיטרה הזאת נשמע קצת הזוי!
רק 1480.
וזה כולל 10 שיעוריי נגינה בחינם.
אבל אני לא יודע יכול להיות שזה גיטרה טובה... -
@יונמיוזיק אמר בהכל על גיטרה חשמלית למתחילים:
איך אני יכולה לדעת???? אוףףףףף
-
בכללי פנדר נחשבת גיטרה מאוד טובה, אני לא מאמין שהם יוציאו על שמם חרטות
אני אישית כן הייתי מנסה את זה. -
-
גיטרה חשמלית הכי טובה - זה של FENDER עולה 4,500 ש''ח. אבל שווווווה בטירווווף.
-
@אולפניסט-ברמה אמר בהכל על גיטרה חשמלית למתחילים:
גיטרה חשמלית הכי טובה - זה של FENDER עולה 4,500 ש''ח. אבל שווווווה בטירווווף.
יש להם גם בפחות ויש גם בהרבה יותר... לאיזה דגם התכוונת?
-
@גיטרה-חשמלית-0 אמר בהכל על גיטרה חשמלית למתחילים:
@אולפניסט-ברמה אמר בהכל על גיטרה חשמלית למתחילים:
גיטרה חשמלית הכי טובה - זה של FENDER עולה 4,500 ש''ח. אבל שווווווה בטירווווף.
יש להם גם בפחות ויש גם בהרבה יותר... לאיזה דגם התכוונת?
אני לא יודע......
אמא שלי קנתה לי......כתוב על זה FENDER
MZO253776
STRATOCASTER