קומזיצים: )
-
@אייצ-ית מתוך ויקיפדיה.
אזהרה-לא הכול קשור למוזיקה אבל חשבתי שזה עדיין קשור בשביל להבין את הבסיס. ולתרגם את זה כל אחד ההבנות והרגשתו.המילה "קומזיץ" היא הלחם שני מילים באידיש: "קום" שפרושו "בוא", ו"זיץ" שפרושו "שב". פרושו המקורי של המונח מדבר על מפגש חברתי באוויר הפתוח, אנשי הפלמ"ח אימצו את המונח לתיאור ערב סביב מדורה, ומאוחר יותר אומץ בידי בני הישיבות לתיאור ערב של שירי רגש.
הבלשן יצחק אבינרי הציע את המילה "שֵׁבנָא" (וברבים: שבנאות) כחלופה עברית שהיא כעין תרגום שאילה של המילה ביידיש, אך זו לא התקבלה. הוצעה גם המילה התלמודית "טוזיג", הקיימת גם בערבית, וגם המילה "כֵּרָה", המופיעה במקרא (מלכים ב' ו, כג), אך גם הן לא הצליחה להחליף את מקום ה"קומזיץ"[1]. בשנות ה-40 היה מקובל בשימוש גם הפועל הנגזר מהשם, "לקמזץ".
עם השנים היו שקיצרו את המילה ל"זיץ".
מאפיינים
בציבור החרדי
על פי רוב, מתאפיין "קומזיץ" בציבור החרדי בסוג של ערב שירה עם דגש משמעותי על שירים ליריים ואיטיים, כאשר הכיבוד מוגש בבר ללא הגשה אישית. הקומזיצים נערכים מזה שנים רבות ומופיעים בהם זמרים, קומזיצרים, זמרים-יוצרים מכל המגזרים כשהם מלווים במספר כלים כשהבולטים ביניהם: גיטרה, פסנתר, וכלי הקשה (בדרך כלל לא מערכת תופים סטנדרטית), ולעיתים רבות ישורר הקומזיצר וינגן בעצמו בגיטרה, עם או בלי ליווי של כלים נוספים. הקומזיצים בציבור החרדי הוא מעין תת-ענף שלם עם אמנים ושירים משלו.חלק מרכזי מהווי הקומזיץ הוא שירה בציבור כשחלק מהזמרים שרים שירים עממיים מוכרים ומאפשרים לקהל להצטרף לשירה לסירוגין, וחלקם (בעיקר זמרים יוצרים) מספרים סיפור או משל עם ליווי מוזיקלי ברקע, ושוזרים בו פזמון קליט החוזר על עצמו שבו קהל המשתתפים מצטרף לשירה.
הקומזיץ הינו תופעה פופולרית מאוד בקרב צעירים חרדים ובחורי ישיבות מכל המגזרים, והוא מותאם למגוון רחב מאוד של קהלים כאשר ז'אנר השירים משתנה לפי הזמר המופיע ולפי קהל המשתתפים.
חלוץ הקומזיצרים והמפורסם מכולם היה הרב שלמה קרליבך הידוע בכינויו "הרבי המרקד". זמרים מפורסמים נוספים שערכו קומזיצים כבר משנות המאה העשרים הם מרדכי בן-דוד שהפיק את האלבום "קומזיץ" עוד ב-2003, יעקב שוואקי שפרסם את האלבום "קומזיץ בהתעוררות" ב-2006. כיום ישנם זמרים ויוצרים רבים שעיקר פרסומם והופעותיהם בקומזיצים מהם: שמואל גריינימן נפתלי קמפה דובי מייזעלס, ארי היל, יצחק מאיר, מענדל רוטה, ועוד.
בהווי החילוני
הקומזיץ היה חלק מהווי הפלמ"ח והוא כלל שירה בציבור, צ'יזבטים ואכילת קַרטושקֶס – תפוחי אדמה שנאפים במדורה עצמה.לאחר קום מדינת ישראל הפך הקומזיץ לפעילות נפוצה בתנועות הנוער. כיום מקובל לערוך קומזיצים לציון מאורעות שונים וגם ללא סיבה מיוחדת. קומזיץ הוא המנהג הידוע ביותר לציון ל"ג בעומר.
במהלך השנים חלו מספר התפתחויות בתחום הקולינרי: תפוחי האדמה נעטפים לעיתים ברדיד אלומיניום בטרם השלכתם למדורה, ולתפריט נוספו בצל, מרשמלו ונקניקיות.
-
אני צפיתי בקומזיץ עם מרדכי בן דוד בשערי יושר זה היה ממש מרגש מול הכותל.
קומזיץ אמור להיות ארוע קטן בלי הרבה משתתפים עם מישהו שיכול ללוות עם כלי נגינה ושירי נשמה וסיפורי מעשיות אולי משהו לחיזוק וקרוב -
דבר ראשון עכשיו מתחיל בקול חי מוצאש עם נפתלי קמפה. ממש ענינא דיומא...
קומזיץ בעיני הוא שירה עם חיבור ושירה שמביאה לידי חיבור.
מי שאוהב שירי בקשה הסגנון וזכני. ותן בליבנו. חמול. ועוד. או שירי התעלות כמו מה תשתוחחי. נשמה שנתת בי. ועוד. או סגנון פלאי. כמו ואתה בנים. לא יהיה לך ועוד. או את כל הסוגים ביחד.
העיקר שמכוון ליבוולא ריבו. ולא סתם לשבת לשיר ולהעביר את הזמן. -
@בועז אמר בקומזיצים: ):
קומזיץ בעיני הוא שירה עם חיבור ושירה שמביאה לידי חיבור.
הגדרה מעולה!
אז כמו בכל תחום במוזיקה, משנה הקהל..
אני יכולה להתרגש גם משירים אחרים.כללית אני אוהבת לראות מהצד את הערבים הללו שמחברים יהודים לבוראם..לא כל כך משנה לי באיזה סגנון שרים שם..אפילו אם אני לא אבין המ הם שרים. יש לזה מראה טהור..נקי..
-
אני אישית חושב שקומזיץ זה זמן לשבת עם חברים קרובים ולדבר ולשתף ולהתחבר על ידי המוזיקה שהיא בדרך כלל שירי רגש יותר . קומזיץ זה דבר שמחבר בין אנשים עם קשרים מסויימים לכדי קרבה ופתיחות כלפי כולם
-
אבל היום בהרבה קומזיצים מצולמים רואים בחורים ושתיה חריפה ואוכל טוב לא תמיד זה ככה אבל הרבה פעמים כן וזה נראה בהתאם גם אם זה בסדר
רציתי לדעת האם יש קומזיצים בעיקר בציבור הליטאי או גם בחסידי הרגיל או בחסידי מודרני -
@מישו אמר בקומזיצים: ):
@ברוריה בציבור החסידי יש את המושג "זיץ", "זיצונג" או "באטע"- החסידים מתאספים בצוותא, בד"כ בליל שבת אחרי הסעדה (או ליל שישי) ושרים זמירות שבת, שירי רגש ונשמה
ויש לנו גם טישים -שולחן הטהור של האדמורים זה סוג של קומזיץ שבתי אבל בסוג אחר
-
קום זיץ מגיע מלשון קום [בא] זיץ [שב] וזה מונח מאידיש
כהיום יש זיצ ישראלי או זיץ חסידי או ליטאי שזה ישיבתיאני לא קראתי את התגובות האחרות אבל אני מוסיף שהרעיון מגיע ממקום נטו חסידי וכמובן זה נכנס להגדרה של מוזיקה חסידית וד"ל.
כמובן שיש את הסגנון של הכמה עשורים שזה קרליבך
אבל כל אחד בקטע שלוהמטרה היא להתעורר כל אחד בדרך שלו ובמקום שלו
אשמח לשמוע שיש עוד מישהו שאוחז כמוני.
-
@מסקופניסט52 אמר בקומזיצים: ):
שהרעיון מגיע ממקום נטו חסידי
אז איך אתה מסביר את זה שאפילו בעליות לארץ..בקיבוצים..היה קומזיצים..? מי אמר שזה מחייב מקור חסידי?
-
@מסקופניסט52 אמר בקומזיצים: ):
@זברה מה לעשות שהיום עיוותו את המושג של לשבת ולשיר והוסיפו הרבה קישוטים שהשירה נהיה טפל
@אייצ-ית מה לעשות שהמונח של קומציץ זה מאידיש
ומה שהקיבוצים עשו יכול להיות שזה קומציץ אבל התכלס' העיקררוב הקיבוצים הם עם פליטי שואה מה שאומרשהם דיברו גם גרמנית אז זה לא מחייב שזה בא מהעולם החסידי שבו היה נהוג לעשות רק טישים