טיפים בפיתוח קול
-
ליחות יושבות על מיתרי הקול ומפריעות מאוד לשירה,
לכן כדאי וחובה להמנע ממאכלים שמייצרים ליחות,
אבל אם כבר יש לכם, ואתם מחפשים דרך להפטר מהם:
תשאפו אוויר לבטן, ותנשפו באיטיות דרך הפה בתוספת צליל כמו סגול, ותוך כדי תעשו טפיחות קלות מעל בית החזה.
לאחר כמה כאילו (משתנה מאדם לאדם) אתם אמורים להרגיש את הליחה עולה לגרון,
אם אתם מצליחים להוציא אותה מצוין, אם לא- תבלעו.אה, ויש עוד דרך להוציא ליחות-
פשוט לגרגר מי מלח... -
איך שרים נכון ?
טיפים למתחילים:
צעדים ראשונים
כשאנחנו שרים, כל הגוף פעיל : מיתרי הקול, שרירי הבטן ,שרירי הנשימה, יציבות הגוף, האוזניים המוח כל החלקים נאספים למען תוצאה אחת – השירה.את הגוף צריך לאמן ולהרגיל למאמץ בזמן השירה.
לפני הכל חשוב לדעת , מאמץ מיותר למיתרי הקול גורם נזק , אם אתם צרודים לעתים תכופות זה סימן שאתם נוהגים לאמץ את המיתרים
צעד 1 : יציבה נכונה,רגליים ברווח קטן, רגל אחת מעט קדימה נשענת על כריות כף הרגל, גב זקוף לא מתוח, עורף משוחרר וידיים בצידי הגוף.
צעד 2 : נשימה נכונה היא נשימה תחתונה, נשימה , מה שמכונה נשימה מהבטן, האוויר לא נכנס באמת לבטן אך בזכות פעולת שחרור שרירי הנשימה והבטן, הסרעפת ירדה למטה וכמות גדולה של אוויר נכנסה לריאות לכן הבטן מתנפחת, ככל שנתרגל לנשום נכון כך כמות האוויר שנכניס תהיה גדולה יותר וכתוצאה גם אורך המשפטים שנשיר, והמנעד הקולי ישתפר
תרגיל : עמדו מול מראה הניחו ידיים על הבטן ונסו לקחת אוויר ולנפח את הבטן ,זכרו לשחרר את השרירי הבטן , בהוצאת האוויר לחצו את שררי הבטן והוציאו אוויר עם התנגדות בשפתיים, חזרו על כך כל בוקר 10 דקות
צעד 3 : דיקציה ,הכירו את השיר כדי להגותו נכון , הניקוד הוא תנועות בשירה
צעד 4 : חימום קולי , קחו אוויר בנשימה נכונה והוציאו אוויר בזמזום , בזמן הזמזום הרגישו את החך העליון שבפה, נגנו בזמזום שיר שאתם מתאמנים עליו ורוצים לשיר אותו טוב.
צעד 5 : תשירו שיר שאתם אוהבים בתנועה – גי – זה עוזר למקם את הקול במקום הנכון,
לא לשכוח את הנשימה הנכונה הזמן שאנחנו שרים או מתרגלים.
צעד 6 : לשיר הרבה וכל הזמן
איך לשפר את המנעד הקולי ?
כדי לשיר גבוהה דבר ראשון לא צועקים ,לא לוחצים, כי התוצאה תהיה הפוכה, לכן מתחילים חלש ובשקט , צלילים גבוהים ושקטים.אחרי כמה זמן השרירים יתחזקו והמנעד הקולי ישתפר
בהצלחה רבה
-
איך עושים קול שני?
רוצה לשפר את היכולות שלך ולהוסיף קולות שניים?
קול שני בהחלט מוסיף צבע מיוחד לשיר ותרומתו חשובה, אולם בתחילה, הוא מאתגר מאוד עבור הזמרים. כדי להצליח לשיר קול שני כמו שצריך יש צרוך בתרגול רב של שמיעה, ולאחר מכן של שירה. התהליך דורש ריכוז והרבה סבלנות. אבל בסופו, הסבלנות בהחלט משתלמת.
מה זה קול שני?
הקול השני מבוסס על כך שהמוזיקה המערבית היא בבסיסה הרמונית. בניגוד לסגנונות מוזיקה אחרים, במוזיקה המערבית ניתן לשייך לכל צלילי אקורד. האקורד הוא בעצם מספר צלילים – שלושה לפחות, לפעמים יותר – המנוגנים בו-זמנית ויוצרים צליל נעים לאוזן. כלומר, לכל צליל במנגינה ישנם שני צלילים לפחות ה"מתאימים" לו. הקול הראשון בשיר הוא הקול הראשי, המנגינה העיקרית אותה שר הזמר. כשמדברים על קול שני פירוש המילים הוא בעצם אחד משני הצלילים הנוספים. הקול השני יכול עקרונית להיות זהה לקול הראשון, פשוט בצליל מעט אחר, אולם זה לא יישמע יפה ולא יוסיף נופח אחר לשיר. הוא יכול גם להיות שונה מאוד מהקול הראשון, ולהתחבר יחד רק בסיום הבית.
איך עושים קול שני?
שירת קול שני היא לא דבר שבא בקלות. כמובן, יש מי שהדבר קל לו יותר, ויש מי שיצטרך להשקיע ולהתאמץ יותר. עם זאת, כולם צריכים אימון ממושך וסבלני כדי להצליח לשיר קול שני.
הקושי העיקרי של הקול השני בשירה הוא, שמבלי לשים לב אנחנו זולגים חזרה לקול הראשון. הקול הראשון הוא הקול הדומיננטי והבולט ביותר בשיר. זאת בניגוד כמובן לקול השני, העדין יותר והמלווה. גם כשמנסים להתמקד ולשיר את הקול השני בלבד, ההרגלים והאוזן הלא-מיומנת מחזירים אותנו חזרה אל הקול הראשון. כדי להצליח להתמקד בקול השני ולהישאר עליו, צריך קודם כל לעבוד על השמיעה, ורק אחר כך על הצליל עצמו.
פיתוח קול
תרגיל בשמיעה
התמקדות בקול השני תוך "התעלמות" מיתר הקולות בשיר, ובעיקר מהקול הראשון, היא דבר הדורש תרגול. כדי לתרגל זאת, כדאי פשוט לשמוע שיר עם הרבה קולות, ולהתמקד בקול השני. כדאי לבחור שיר עם עושר של קולות והרמוניות. אפשר לבחור שיר של הביטלס, ביץ' בויז, קווין או אחרים, המאופיינים כולם במספר קולות. תוך כדי ההאזנה לשיר, יש לנסות לעקוב אחר קול אחד בלבד. יש להשתדל מאוד שלא להקשיב לזמר הראשי אשר שר את הקול הראשון, אלא רק לקול אותו בחרת. יש לשים לב איפה הוא ממוקם ביחס ליתר הקולות, איך הוא משתלב איתם. השלב השני מאתגר יותר – ובו יש לנסות לשיר עם הקול הנבחר. זה קשה, ובתחילה יהיו זליגות מרובות לקול הראשון. אל ייאוש, עם התרגול, זה יצליח לך יותר ויותר.
תרגיל בשירה
בשביל תרגול של השירה עצמה, יש להיעזר בגיטרה או פסנתר. יש לנגן שני צלילים בו זמנית, ולנסות לזהות מתוכם רק צליל אחד. אפשר לבחור את הצליל העליון או התחתון, אין לכך חשיבות רבה מאחר ובסופו של דבר שניהם יתורגלו. נניח שבחרת את העליון, לשם ההמחשה. לאחר זיהוי הצליל העליון, יש לנגן שוב את שני הצלילים – והפעם, לנסות לשיר אותו. כמובן, ככל שבוחרים בשני צלילים רחוקים יותר מזה מזה, התרגול קל ופשוט יותר. במקרה בו מתקשים בביצוע התרגיל, מומלץ להתחיל בצלילים מרוחקים מעט ולאט לאט להתקרב. במקרה אחר, כדאי להתחיל מראש בצלילים קרובים. אחרי שמתרגלים את זיהוי הצליל העליון ושירתו, יש לעבור לתרגול זהה על הצליל התחתון.
התרגיל השלישי כבר עוסק בשיר, ולא בצלילים בודדים. אחרי שתרגלת את הצליל הבודד, הגיעה העת לנסות לחבר כמה צלילים יחד. אפשר לבחור לשם כך בתווים הראשונים של שיר קיים, או לאלתר בעצמך. יש לנגן מנגינה קצרה עם שני צלילים הרמוניים, ולנסות לעקוב רק אחר אחד מהם. השלב הבא, כמובן, הוא לנסות לשיר יחד עם הצליל. כדאי לנסות על אותה מנגינה קצרה לשיר גם את הצליל הגבוה וגם את הצליל הנמוך. לאחר שמשתלטים על כך, מומלץ לעבור למנגינה אחרת. אם זה עדין קשה, כדאי לעבור למנגינה אחרת אך במורכבות ואורך דומים. אם זה כבר קל יותר, אפשר להוסיף מורכבות לצלילים השונים ולהגביר את המתח בין שני הקולות.
סבלנות ותרגול הן מילות המפתח
מטרת התרגיל השלישי היא בסופו של דבר, כמובן, להגיע לשיר שלם. שלא יהיה כל ספק, הדבר ייקח זמן רב. הדומיננטיות של הקול הראשון מקשה על כולנו להתמקד בקול השני ולשיר רק אותו. ככל שהשיר מוכר לך יותר, כך זה עשוי להיות קשה יותר עבורך. עם זאת, בעזרת אימון ממושך ועיקש, ניתן לפתח את המיומנות הנדרשת לקול שני. לעיתים קל יותר לתרגל זאת בזוג: כדאי להזמין חבר או חברה, ולהתאמן יחד על הקולות, כאשר כל אחד שר קול אחר. כך, ניתן גם להתרגל לשמיעת הקול הנוסף בעת השירה. בנוסף, תמיד נחמד יותר לתרגל בשניים. בסופו של התהליך, הקול השני יאפשר לך להוסיף צבע מיוחד לשיר, ולהפוך אותו לייחודי ומעניין יותר.בהצלחה!
-
כושר גופני
הפקת הצליל אצל זמרים מתחיל את דרכו מהסרעפת, ולכן, בדיוק כמו שנגן כלי נגינה (גיטרה, למשל) דואג להחליף מיתרים, לבצע סט-אפ, לוודא שהגיטרה תשאר במקום לא חם מידי וכו'.כך גם זמרים צריכים לתחזק את גופם. זמר עם כושר גופני טוב משפר את יכולות השירה, מדוע?
ישנו משפט שאומר - "נפש בריאה בגוף בריא". כאשר אתם מרגישים גופנית יותר טוב, זה משפיע על הנפש ומכאן, תהיה לכם אנרגיה טובה בשירה.מומלץ לחזק (בעיקר) את שרירי הבטן, שם נמצאת הסרעפת שבעזרתה אנו מפיקים את צלילי הקול בזמן השירה.
- עצה אישית - תעשו ריצה או שחייה באופן קבוע.
-
שלום לכולם
ברצוני להעלות נושא טעון שכנראה מציק להרבה מאחינו האשכנזים [ עד כמה שהבנתי מחומר שקראתי ושמעתי לבני עדות המזרח אין את הבעיה הזאת ] ובודאי יזדהו איתי כל אלו שניחונו בקול ערב ומתבקשים לרוב לגשת לעמוד בשבת בבוקר ...או בראש חודש ..
מכירים את ה'קול כרית' שאיך שקמים בבוקר ?
איך מתמודים עם זה ?
לוקח כמה דקות או קצת יותר וזה משתחרר ,
אבל !!
לשיר אי אפשר , עד בלתי אפשרי !!
לא שלא יוצא קול בטח שיוצא , אפי' לא שומעים שקמתי לפני שעה קלה ,
אבל ! אין למיתרים את הגמישות הרגילה והמוכרת , לא את הגבהים הרגילים ולא את הסלסולים הקלילים ,
{לי אישית עד 10 11 בבוקר הקול שלי לא מתפתח לשביעות רצוני }
מה עושים ?
הבו מנסיונכם מעט טיפים
בינתים מה שאני עושה עד היום זה כמובן תרגילי נשימה [מהבטן +שחרור של המיתרים +זמזומים וגמגומים ..וכו' ]
קם קצת יותר מוקדם ולא שותה קפה או משקאות חמים/ קרים לפני ,
בתודה ובברכה -
@מוזיקה-אוטנטית מה שאתה מתרגל מצוין לחימום. ריצה קלה על הבוקר עוזרת, וכן שתיית משקאות פושרים על גבול החמים.
-
@מוזיקה-אוטנטית שאלת חכם חצי תשובה, רוב התשובות בשאלה שלך: לא לשתות חם או קר או קפאין (למי שלא יודע, גם תה הוא קפאין...)
קום באמת קצת יותר מוקדם,
חימום (גופני וקולי- יש לך תרגילים, או שאתה רוצה פירוט?), שאגב עדיף לעשות אותו לא צמוד ממש לשירה
לך לבית הכנסת ברגל, ותאריך את הדרך...
(אם היה מותר לדבר לפני התפילה הייתי אומרת לך לנהל איזה שיחה עם מישהו... אבל אם אסור לדבר, אז... אולי תהילים מותר?, בכל אופן, זה עוזר לדבר, זה גם קצת חימום למיתרים...)שמעתי פעם משהו שאומרים שזה עוזר, אני לא ניסיתי את זה, ניסיתי את זה רק על צרידות, אבל אולי תנסה כי אומרים שזה עוזר- לגרגר מי מלח...
ואגב, כתבת שלספרדים אין את הבעיה הזאת, אתה רציני?
-
בדוק ומנוסה
עושים קול [כזה קאפ שטימע] של אמבולנס עולה ויורד 4 פעמים בהברות א' קמץ וא' חיריק [אי]
וגם עושים ררר כמו שאמריקאים מדברים באידיש ואז גם עושים כמו מנגינה של אמבולנס עולה וירד 4 פעמים
וגם עושים [נראה לי קוראים לזה]ויברווציה כמו אמבולנס עולה ויורד 4 פעמים
מחולל פלאים
אם לא הבנת משהו תגיד ואם יהיה חסר לך אני אשלח לך באישי הדגמה -
-
@ר-יוסל אמר בטיפים בפיתוח קול:
סלחו לי אם למישהו יש פיתרון כשאני מגיע לשיר באולפן לפעמים הקול שלי מאבד יציבות
להגיע לאולפן ברוגע!. להקדים בכמה דקות, לנשום את האויר בחוץ, ופשוט להירגע.
ואפילו לעבוד על מיתרי הקול בעזרת זימזום בדרך...
מניסיון זה עוזר. -
@ר-יוסל אמר בטיפים בפיתוח קול:
סלחו לי אם למישהו יש פיתרון כשאני מגיע לשיר באולפן לפעמים הקול שלי מאבד יציבות
אם אתה עושה תרגילי הרפיה, ונושם עמוק, ועדין מול המיקרופון הקול רועד,
אז תסגור אגרוף חזק חזק, ממש תתן לחץ, וככה הלחץ יוצא דרך הידיים ולא דרך מיתרי הקול.
בדוק ומנוסה.דרך אגב, אפשר לעשות את זה גם כשמנסים לעלות לטונים גבוהים, ולפעמים לא מצליחים לא כי אין לנו את הטון הזה, אלא בגלל הלחץ, ולפעמים מצליחים אבל זה יוצא יותר צרחה מאשר טון גבוה, וזה קורה כי אנחנו נותנים מלא לחץ על מיתרי הקול.
אז בכל המקרים האלו תנסו את זה.