שיר ומסר – מה אמור לכלול שיר חרדי?/ ישראל רוזן
-
בשנים האחרונות התפתח ז'אנר חדש במגזר החרדי, הראשון שפרץ באופן משמעותי בתחום היה ישי ריבו כשלאחריו זרמו השמות והאמנים כמעיין המתגבר, והציבור אהב! אהב את המקוריות, את המסרים, את משחקי המילים ואת המוזיקה הכל כך עכשווית.
אחת הבעיות הקשות בהם נתקלו כותבי השירים הנ"ל היה דווקא הביקורת השיפוטית על המסרים שעוברים בשירים המקוריים, בסופו של יום יושב לו אדם פשוט בבית, שאף אחד לא היה מזמין אותו לסדר מוסר בישיבה כלשהי, או אפילו לשיחת חיזוק קטנה, ואותו אדם יושב לו באולפנו הקטן וכותב מסרים שעוברים בצורה הכי חדש אל תוך הלב, דרך שפת המוזיקה.
היו כאלו שנתקלו בביקורות עם הזמן על טקסטים שהתפרשו בצורה שלילית בנושאים אמוניים ותורניים, המוכר שבהם היה שולי רנד עם המשפט "אני לא באתי לעולם כדי להיות תלמיד חכם" שקיבל ביקורות רבות מהמגזר על המסר אותו שולי מעביר, כמובן שהפרשנות הייתה אמורה להיות שונה לגמרי, אבל מה אנחנו מצפים מאוזן בלתי משופשפת בנבכי הכתיבה העמוקה של שולי, שתבין את המסר האמיתי?
ולכן באמת השיר הנ"ל זכה לגרסת כיסוי לתחנות הרדיו בהם שונו מעט המילים ובא לציון גואל. לא מעט שירים נפסלים כיום משידור ברדיו, או לא מושמעים בקהל המיינסטרים, ולו רק בגלל המסרים המתוחכמים שיכולים להתפרש לפעמים בצורה לא נכונה.
בטור הזה רציתי קצת ללבן, איזה מסר באמת אמור להעביר שיר שנכתב ע"י אדם עצמאי.
רוב הזמרים החרדים הישראלים מגדירים את הז'אנר שלהם "ישראלי אמוני" הוי אומר, אמונה בטקסטים כתובים ומקוריים. אבל מה קורה כשאמן כזה או אחר מחליט להעביר מסר כזה או אחר שהוא חיובי דרך אגב, אבל לא מדבר בשום צורה על אמונה, תורה או יעוד יהודי בחיי היום יום.
וכאן מגיעה השאלה הגדולה, אנחנו כציבור אמורים לעודד העברת מסרים כזו או אחרת שלא קשורים ליהדות? כמובן לא מדובר על שירים שנוגדים את הדרך, אבל מה עם שיר שמעביר מסר חד וברור על תובנות מהחיים, העצמה אישית וכו'? אין כאן מסר של יהדות, אין כאן מסר תורני, אנחנו אמורים לעודד דבר כזה? האם רדיו חרדי אמור לעודד השמעה של שירים כאלו?
טען לי אחד משדרי הרדיו שרדיו חרדי אמור להישמע רדיו "חרדי" על כל המשתמע, ברמה של יהיה מצב שבו מאזין פותח את הרדיו ומסתפק האם הוא מאזין כעת לרדיו חרדי או חילוני, הן ברמת אופי המוזיקה, והן ברמת הטקסט.
לעומתו טען שדר אחר שרדיו חרדי אמור לעודד דווקא יוצרים חדשים ומקוריים ולו רק בגין הגיוון שבעניין, וזו הדרך לחבר את הדור הצעיר למוזיקה שלנו, כי אם לא תיתן לו את המעודכן החם והדנדש, הוא יזפזפ לערוץ הבא, ושם… שם הוא ייחשף לחומרים שמופקעים לחלוטין מהאידיאל והאג'נדה החרדית
מוזמנים לשתף אותנו בדעתכם!
קרדיט: המחדש
-
@יהודה20 זה מאוד נכון לדעתי שצריך לתת לדור הצעיר (ולו רק משום שגם אני חלק מהדור הצעיר...) את החדש ביותר - כל זמן כמובן שזה לא נוגד את דרך היהדות - אחרת רבים, לא כולם כנראה אבל הרבה, בהחלט ילכו לחפש דברים מעניינים יותר במחוזות אחרים... ואני אומרת את זה מנסיון.
-
@אפרת-גלבוע כן, בודאי
-
@יהודה20
זה תלוי לדעתי בשאלה נסתרת יותר עמוקה - מי נחשב היום לחרדי ?
פעם חרדי היה מישהו שחור לבן כזה עם זקן ומשקפיים ועינייו מושפלות ---וכ"ו
היום הציבור החרדי מגוון ביותר ויש מלא סגנונות של חובשי כיפה שחורה שמגדירים עצמם כחרדים
אפילו אצל הבחורי הישיבות שהם חוד החנית של הציבור --יש מלא סגנונות
והם הקהל יעד של היוצרים האלטרנטיבים --האם ניתן לסנן אותם ???
לדור הצעיר היום יש מלא ניסיונות -- ומדבר אלינו הזמרים ששרים בעניין שמבינים את ההתמודדות
אני גם לא יודע אם שיר כלשהוא -- זה באמת משפיע על דעות ואמונות של הציבור -
הנושא חשוב ובהחלט מעורר דיון,
אך יחד עם זאת עוסק בתחום רגיש ועלול לגלוש במהרה לדיונים שאינם קשורים למוזיקה (במקרה הטוב...) שלא היינו רוצים לראות בפורום. -