עזרה | איך אני יכול לזהות סולם
-
אני רוצה לדעת איך לזהות סולמות (עם בן אדם אחר לדוגמה מנגן אני רוצה לדעת באיזה סולם הוא מנגן או איך אני מזהה או למשל שכתוב לי בתווים את הסימני ההתק איך אני מזהה על פי אותם סימנים איזה סולם זה)? אשמח לטיפים והסברים תודה..
-
@מומחה_באורגן
שאלה דיי מורכבת
כעיקרון --פשוט צריך להכיר את הסולמות - איזה דייאזים -ובמולים --יש בכל סולם -- ולזכור אותם
ולאט לאט תקבל ניסיון ותצבר ידע ------------ואחרי שאתה כבר מכיר
אם אתה שומע שיר תנסה לנגן אותו באורגן ותראה איזה דייזים ובמולים יש בו --ולפי זה תדע לזהות את הסולם
ויש מצב שלפעמים --כמו לדוגמה בכמה שירים של משה פלד או שולי רנד
שתוך כדי השיר עוברים סולמות חופשי -- באמת קשה לזהות את הסולם הבסיסיאולי ל @אפרת-גלבוע שלומדת תאוריה או @מרגלית יהיו תשובות יותר מקצועיות
-
@מומחה_באורגן אכתוב בקצרה,
לכל סולם יש את התו הנקרא 'טוניקה' שהוא התו הראשון בסולם, וכשמנגנים עליו ההרגשה היא שהגענו למקום יציב וממנו הכל פתוח, וכמעט תמיד הוא התו שאיתו מסתיימת המנגינה. [אתה יכול לזהות בקלות מה התו הכי מתאים בסוף המנגינה]. וממילא מה שנותר לך לברר מה הם שאר התוים [מז'ור או מינור].
לדוגמא אם השיר מסתיים בתו 'לה' תדע שמדובר בסולם A [ובשירים החסידיים על פי רוב מדובר בסולם מינורי]. -
כאן יש נושא רחב יותר
https://miktzav.com/topic/9105/איך-יודעים-עם-הסולם-הוא-מז-ורי-או-מינורי/11 -
@מומחה_באורגן
וואו יש הרבה שיטות- מעגל הקוינטות- ללמוד בעל פה יש כאן מדריך על זה תחפש במדריכים של @margalit
- התו האחרון כמו שאמר פה החושב
- הדיאז האחרון - אתה מוסיף לו חצי טון והגעת לטוניקה של הסולם בו נכתב השיר.
וכן הבמול האחד לפני האחרון = שם הסולם.
העניין הוא שזה מוביל אותך רק לטוניקה (הצליל הראשון) של סולמות מזוריים ולא של מינוריים אבל אז פשוט אתה עושה ככה: דבר ראשון בודק את הדיאז האחרון לדוגמא סול דיאז- מוסיף חצי טון הגעת לסולם לה (זה לא יכול להיות לה מינור כי במינור טבעי אין חצי טון לפני צליל הטוניקה) אוקי עכשיו יש לך שתי אפשרויות או שזה לה מזור או הסולם המקביל לו- פה דיאז מינור וכאן אתה פשוט פונה לתו האחרון בשיר שלרוב- הוא הטוניקה של הסולם- אם התו האחרון הוא פה דיאז הרי הסולם הוא פה דיאז מינור ואם התו האחרון הוא לה זה הסולם הוא לה מזור.
מקווה שהובנתי כי זה באמת נושא ארוך שצריך ללבן בכל זאת אני ממליצה על המדריכים של @margalit הם ממש מפורטים- בהצלחה