שאלה למעבדים ויוצרים: מה עושים כשאין השראה?
-
אני נתקל בתופעה הזאת בתור מעבד, אבל אני מאמין שהנושא רלוונטי גם למלחינים, כותבים ובעצם כל מי שמתעסק באמנות.
כולם יודעים שמוסיקה לא באה מהידיים. היא באה מהלב. כל פעם שתבצעו את השיר הוא יצא שונה, אפילו אם נגנתם ממש אותו דבר.
כשמדובר בעיבוד, צריך להלחין את הפתיח, את קטעי המעבר והסיום, וגם לכתוב תפקיד שונה ומיוחד לכל כלי. בקיצור, צריך הרבה יצירתיות והמון השראה.
וכאן טמון העוקץ. יום אחד אתה יושב על התוכנה ומקליט תפקיד אחר תפקיד, הכל יוצא טוב בטייק הראשון, רעיונות מדליקים לפתיח וכו' ותוך שעה כבר יש מבנה חמוד של פלייבק.
אבל ביום אחר, אתם כבר כמה שעות על המחשב ושום דבר לא הולך... אין מצב רוח, כל פתיח שניסיתם להלחין נשמע גנוב משיר אחר, כל טייק שאתם מקליטים יוצא גרוע יותר מהקודם, ושום רעיון מדליק לא עולה לראש. מכירים את זה?
אז כמובן שאפשר להפסיק, ולהמשיך פעם אחרת. אבל מה עושים כשהדד-ליין הוא מחר?
אני בטוח שלכולכם זה קורה, ואשמח לשמוע מה אתם עושים כשזה קורה לכם.תודה!
-
@Shlomo-0 בדרך כלל כשאין לי השראה אני פשוט מנסה ליצור אותה....
כלומר לעשות דברים שהביאו לי השראה בעבר
לדוג'
אני רוצה לכתוב (יותר נכון צריכה כי כשאני רוצה אז זה כי יש לי השראה )
ואין לי שום דבר לנושא אני ינסה ללמוד עליו ולהתחבר אליו בכל דרך אפשרית
התבקשתי פעם לכתוב על נושא שרחוק ממני כרחוק מזרח ממערב ופשוט ישבתי ללמוד אותו לעומק ולהתחבר לסיטואציה ואז זה פשוט הגיעה מאליו -
@Shlomo-0 ואו איזה נושא טובבב
היה את הבעיה הזאת להמוןןןןן זמרים ויש זמרים גדולים שיש להם את זה אז אם נכנסים לחרדות {גם הקהל שמצפה לשירים מלחיץ...} (חרדת יצירה בשפה המקצועית...)
מה שצריך לעשות זה פשוט לנקות את הראש {מיינדפולנס מומלץ!!} לתת לזמן לעשות את שלו (למה למהר?)
וזהו.. אין עוד משהו שאפשר לעשות -
@Shlomo-0 אחלה נושא, הרבה פעמים אני עוזב הכל ויושב לשמוע קצת שירים מכל הסוגים שיש, מה שנותן הרבה השראה על סוגי תופים קצב כלים ועוד.
ואם אני לא רוצה להפסיק אז אני פותח את המאגר כלים וירטואלים [סרום, וכדו'] ופשוט עובר כלי אחרי כלי ותוך כדי שאני קצת מנגן על הכלי יוצא לי איזה מנגינה כלשהיא, [כי כל כלי יוצר מנגינה אחרת לפי האווירה של הגוון שלו] ואז אני מנסה לשלב אותה לשיר.
||||כמובן שאח"כ חלק מהסקיצות האלה נגנזות אבל זה כיף סתם ככה|||| -
אני בד"כ שאני נתקע שעות על משהו וכלום לא הולך אז כמו שאמרו כבר אני מנקה את הראש, זאת אומרת אמי לא מתעכב על זה יותר מידי פשוט הולך לעשות משהו אחר שאני רוצה לעשות ואחרי כמה דקות חוזר שוב עם רעייונות אחרים...
בהצלחה... -
@Shlomo-0
אני כותב שירים ומלחין --אבל ב"ה אף אחד לא מלחיץ אותי בעניין ואין לי שום התחיביות לאף אחד
מה שאני חושב -- וזה מה שהייתי עושה במקומך ---כי כל הבעיה זה הרעיון ההתחלתי אחר כך זה זורם
נגיד שיש לך שיר לעבד --ואין לך רעיון --לדעתי צריך לזהות את אופי השיר ולחפש שיר אחר דומה
שכבר יש לו עיבוד ובשלב ראשון ללמוד ממשהו קיים -- ותוך כדי עבודה כבר באים רעיונות חדשים
וזה נשמע משהו אחר לגמרי -
-
נשמע הגיוני מה שהוא טוען... אפילו שזה הפך ההרגל...
-
@דוד-33 אמר בשאלה למעבדים ויוצרים: מה עושים כשאין השראה?:
אתם מכירים את זה שבשבת יש לכם מלא לחנים ואתם לא יכולים להקליט ואז ביום חול מנסים להלחין ולא מגיע לחן?
ישי ריבו סיפר פעם שאת הלחן לשיר "קול דודי " שלו
זה בא לו בשבת והוא לא יכל להקליט --אז כל השבת שר ללא הספקה את הלחן
ובמוצא"ש הקליט - מזל ? כמעט והפסדנו את השיר המהמם הזה -
@דוד-33
או באמבטיה, או בתפילה וכו'
לגביי השאלה ליוצרים, חושבת שזה חלק מההוויה שלנו כאומנים, כיוצרים, להיאבק על הגפרור שלא יכבה ולפע' גם שלא יתפרץ מדי ויהפוך לאש אוכלת...
די מאמינה בפרקטיז- כלומר, לא לחכות להשראה, כי היא בסה"כ הניצוץ שעתיד לתפוס את האנשים ואותנו (לא מזלזלת,) המאמץ, הישיבה מול המלל, הציור, המנגינה וכו', במשך זמן רב יותר, והמאבק להגדיל את כוח הסבל מול היצירה ההתחלתית- אלו השמן, הפתילות, והצנצנת בו תבער האש,
רק הבה נזכור- לא לפחד מהרוח... היא בסופו של יום הכוח העיקרי, למרות היותה איום על האש שהדלקנו, (שימו לב אל הנשמה.)
בהצלחה לכל היוצרים והרוצים ליהיות... -
ואוו נושא ממש מעניין
אני בדרך כלל פתאום עולה לי רעיון מסוים לעיבוד של שיר, אני מנסה לבצע את זה
אבל לפעמים זה לא יוצא טוב כמו שחשבתי אז אני מנסה למחוק או להוסיף לשנות וכוד'
אם זה בכל אופן לא נישמע טוב אז אני פשוט גונז את זה
ותאמת שעל כל עיבוד שהוצאתי יש לפחות עיבוד אחד שלא הצליח לי וגנזתי
אבל בדרך כלל העיבודים הטובים שלי סיימתי אותם ברצף אחד של כמה שעות כשכל הזמן הרעיונות מגיעים בשפע
בקיצור..... סייעתא דשמיא