טיפים מהסטודיו #3 | אקולייזר (EQ) ומיקס בסיסי
-
בוא נדבר על EQ (אקולייזר, Equalization), כי זה אחד הכלים הכי חשובים כשאתם עושים מיקס.
נגיד יש לכם טראק, והמיקס סבבה, אבל משהו עדיין לא יושב טוב. אולי הקיק לא חודר כמו שצריך, או שהבאס קצת מעורפל ולא מורגש. פה ה-EQ נכנס לפעולה.
EQ זה כמו פוטושופ של הצלילים שלכם. בעזרתו, אתם יכולים להגביר או להנמיך תדרים מסוימים כדי לגרום לכל כלי להישמע הכי טוב שאפשר. אם אתם רוצים שהקיק יישמע יותר נקי וברור, תורידו קצת מהתדרים הנמוכים של הבאסים באיזור ה-60Hz. אם השירה לא מספיק ברורה, תוסיפו לה קצת בוסט באזור ה-3kHz כדי שתבלוט.
אבל הכי חשוב – אל תגזימו! קל לחשוב שצריך לעשות שינויים גדולים, אבל במיקס לפעמים שינויים קטנים עושים את כל ההבדל. תזכרו שכל כלי במיקס שלכם צריך מקום לנשום. אם יש יותר מדי תדרים באותו איזור, הם יתחילו לריב זה עם זה ויגרמו למיקס שלכם להישמע עמוס ומבולגן.
הנה דוגמאות להמחשה:
(בדוגמאות הבאות יש לשים לב שיש הבדל בין 10Hz ל10kHz השני מבינהם לא אומר 10 הרץ אלא 10,000 הרץ)קיק ובאס נלחמים? תורידו טיפה את התדרים של הבאסים באיזור של ה-60Hz ותנו לקיק לבעוט.
שירה נשמעת חנוקה? תוסיפו לה קצת תדרים גבוהים באזור ה-3kHz ותראו איך היא מתעוררת לחיים.
לפני EQ.mp3
אחרי EQ.mp3הכל נשמע קצת "מתכתי"? תורידו בין 2kHz ל-5kHz ותראו איך המיקס נהיה רגוע יותר.
אם אתם מרגישים שהמיקס עדיין לא יושב כמו שצריך, קחו הפסקה קצרה ותחזרו עם אוזניים רעננות. לפעמים זה כל מה שצריך.
לפני EQ 2.mp3
אחרי EQ 2.mp3לכל כלי בטראק שלכם צריך להיות את המקום שלו במיקס וEQ הוא הכלי שיעזור לכם להגיע למצב הזה
נסו את הטריק הבא: על כל שכבה ושכבה בטראק שלכם שימו EQ שמוריד את התדרים שלא צריכים
לדוגמא:
לפני EQ 3.mp3
אחרי EQ 3.mp3בLEAD (המלודיה) שמתי EQ כזה:
כי התדרים המרכזיים שלו הם יותר בגבוהים (צד ימין) ואת כל הנמוכים הורדתי כדי להשאיר מקום לבס. אפשר גם לראות שיש ירידה קטנה די באמצע בסביבות 1kHz, זה בשביל להשאיר מקום לאקורדים. וגם אפשר לראות שהגבתי את הגבוהים בסביבות 10kHz בשביל שהוא יהי יותר מדגש בתדרים האלה
__באקורדים שמתי EQ כזה:
שוב, הורדתי את הנמוכים בשביל להשאיר מקום לבס
__בבס שמתי EQ כזה:
אחד בשביל להנמיך קצת את הגבוהים ואחד בשביל להגביר קצת את התדרים שחיפשתי (בסביבות 100Hz)
שימו לב שגם הורדתי את התדרים הממש נמוכים, זה היה בשביל להשאיר מקום לסאב
__בסאב (הבס הנמוך יותר) שמתי EQ כזה:
חתכתי את כל שאר התדרים שאני לא צריך שהם הגבוהים והנמוכים מדי
__אם יש לכם שאלות או אם בא לכם שאדבר על משהו ספציפי – תגיבו פה למטה
נתראה בטיפ הבא -
@H_14 כתב בטיפים מהסטודיו #3 | אקולייזר (EQ) ומיקס בסיסי:
אגב למה אני לא יכול לשים לייק (להצביע בעד) תגובה כלשהי?
מוזר, אני חושב שאחרי 15 מוניטין אפשר לתת לייק
וגם למה אני לא יכול להוסיף טקסט בפרופיל שלי?
אתה נכנס לערוך פרופיל, ואז כתוב לך 'אודותי'