ירידת הדורות במוזיקה
-
כתבה שקראתי איפשהו
"המוסיקה היום רדודה יותר מפעם", אפשר לשמוע רבים אומרים. "פעם שיר היה שיר, אוחח השירים של פעם. היום הכל זה רק חתיכת רעש ופראות חסרת משמעות שנלקחה מהגויים", הם יוסיפו. ואני שואל, מה קרה לנו? האם באמת הושפענו מסגנונות ריקניים? שמא המלחינים שלנו פשוט פחות מקצועיים ולא קיבלו הכשרה נכונה? אפשרות נוספת היא שבדורנו, 'דור האינסטנט', אין לאמנים כח להשקיע בלחנים שלהם…
אז אם אתם כאן כדי לקרוא את דעתי, היא קצת שונה ממה שפורט לעיל…
דבר ראשון אני קצת חולק על אותם פסימיים. יש עדיין הרבה אמנים איכותיים המנפיקים חומר משובח. רק צריך למצוא אותם (בכתבות הבאות נעזור לכם בזה!) וליהנות.
הנקודה העיקרית לדעתי היא, שמירת המוסיקה כמנגנון להעברת רגשות. ואסביר.
מוסיקה היא שפה. ובעברית: כשאדם חווה תחושה כלשהי באופן שסוחף אותו – זה יכול להיות עצב, שמחה, פחד או שלווה – והוא יכול לקחת את ההרגשה שלו כהשראה להלחנת שיר, כדי שאחרים יוכלו להתחבר לאותה חווייה ולקבל ממנה אף הם השראה – זהו מלחין אמיתי.
והנה ציטוט מויקיפדיה ערך מוסיקה: "המילה 'מוסיקה' נובעת מהמילה היוונית μουσική (מוסיקי), (האמנות) של המוזות. מוזה משמשת כמילה כמעט נרדפת למילה השראה, במיוחד בחיבור יצירות".
זה לא פשוט; אמן צריך להיות מחובר מאד לעצמו ופתוח רגשית בכדי להלחין שיר שלם (וזה עוד לפני החלק של יפה מקצועית) באופן שגם לשומע זה יזיז משהו.
הוא אשר דיברנו, מוסיקה היא שפה: היא מחברת בין נפשו של המלחין לבין אותם מאזינים אשר מקבלים מקלחת רגש צוננת לתוך שגרת יומם.
(חשוב לציין כי כדי שהשפה הזו תעשה את ייעודה, צריך שגם המאזין יכיר אותה וידע כיצד להקשיב. להתנתק לרגע מכל מה שמסביב ע"מ לחוות את היצירה באופן מלא…)
האם המוסיקה היהודית אכן שינתה את צבע עורה? // על הלחנה, הלחמה ומה שביניהם 2
אז לשאלה: מה קרה למוסיקה שלנו?
מה שקרה זה שהפסקנו להתייחס למוסיקה כפלטפורמה להעברת רגשות אמיתיים מעומק הלב. ומה יש לנו במקום? תעשיית יח"צ. מי שרוצה להתפרסם מוציא שיר. לא שיש משהו רע בפרסום וקידום. אבל אסור לשכוח מה מטרתו של שיר.
אנו כיהודים לדורותינו שרנו את שירת נפשינו. לא בשביל כסף, לא "בשביל הפרוטוקול, שידעו שיש לי הרבה שירים". אפילו שלמה קרליבך עם שיריו הפשוטים, הצליח לרגש כל כך הרבה אנשים. למה? כי הוא השמיע לנו את הלב. אז אם המלחין יחשוב תוך כדי ההלחנה: "אני צריך שיר. הנה אני מייצר לעצמי שיר" – זה לא באמת יוכל לרגש אף אחד (אולי מן השפה ולחוץ). כי רק דברים שיוצאים מהלב נכנסים ללב.
אנחנו כקהל מאזינים – צרכני מוסיקה, נשב ונאזין לשירים, ונקבע בעצמנו האם זה מרגש אותנו. אבל לא סתם לומר מרגש כדי להחמיא. ננסה להתחבר לזה מבפנים. ניצור שיח – כי ישנם סגנונות מוסיקה שמדברים רק לאנשים מסויימים, אם זה בגלל תכונות אופי, אם זה בגלל מצב רוח מסויים.
נלמד את סדרי העדיפויות: האם התרגשתי מהשיר? האם הוא הזיז אצלי משהו בלב? זה מה שחשוב. חדשני או שמרני, מילים מקוריות או מן המקורות, הגשה מקצועית או ביתית, כל זה שולי!
יתירה מזו, תארים כמו "מאסטרו" (שמשום מה מוענקים בשלב זה לכל מי שיש לו דופק) גם הם שווים כקליפת השום אם חסר את העיקר. כי אם אתה לא חולק איתנו רגשות – אתה בסך הכל מלחים תווים ותנועות זו לזו; אתה לא מלחין.
מאידך, אם אתה מלא השראה, לך להתמקצע, ואז ייהנו מאזיניך מכל העולמות – גם מרגש וגם מחווייה מוסיקלית.
כללו של דבר, אמנים שבשלב זה עדיין שקועים במידה זו או אחרת בעולם ההלחמה – נשמח מאד לשמוע את הלחנים שלכם! אבל כאמור, יש לנו כבר היום בתעשייה יוצרים מוכשרים מאד שכבר מעשירים אותנו בצליליהם המקוריים. נמליץ על כמה מהם בכתבות הבאות…
-
@אני-אני-הוא כן
-
@ברוריה אמר בירידת הדורות במוזיקה:
והאם גם כניסה של סגנונות שונים לפלייליסטים של תחנות רדיו משפיעות עלינו בתת מודע להסכים לשינויים אפילו שמי שגדל על מוזיקה שונה אפשר להתרגל למוזיקה חדשה ועדכנית יותר.
לא הבנתי.
מה רע לקבל את השינוי במוזיקה? זו סוג של עבירה יענו?אני חושבת שהמוזיקה בס"הכ באה לעשות לנו טוב. מי שפחות מקבל את זה לא חייב להאמין, להאזין וכו'. תמיד אפשר לשמוע את המוזיקה הישנה יותר.
אני חושבת שזה בדיוק כמו שפעם שאבו מים מבאר. היום הדור התקדם ויש מים בברזים.
אם יש כאלה שחושבים שהשינוי הזה מזיק לאנושות או לא טוב עבורם, יכול עדין להשתמש בשיטה הישנה. זה לא סותר את זה שהזרימת מים העכשווית לבתים היא גרועה ואסור להכניס אותה אלינו.
שינויים בחיים תמיד יהיו ולא רק במוזיקה.
כל אחד בוחר איך לקבל את זה. -
@אייצ-ית אמר בירידת הדורות במוזיקה:
אני חושבת שזה בדיוק כמו שפעם שאבו מים מבאר. היום הדור התקדם ויש מים בברזים.
אי אפשר להשוות את שני הדברים, המוזיקה של היום היא לא התקדמות של המוזיקה של פעם. כולם מסכימים עם זה שהמוזיקה של פעם הייתה יותר איכותית והמוזיקה של היום רדודה ולא מקצועית. נכון שאפשר לשמוע תמיד את השירים של פעם, אבל כשתכניות הרדיו מלאות בשירים של זמרים שנולדו אתמול והיום הוציאו שיר- הגיוני שזה מרגיז אנשים.
-
@תמר-מהמרכז אז הנה-
אני לא מסכימה עם זה שהמוזיקה לא איכותית.
לישי ריבו למשל את יכולה לקרוא לא איכותי?אז נכון..אני מסכימה עם זה שיש המון היום מוזיקה שהיא לא איכותית.
אבל זה לא בהכרח גורף.@תמר-מהמרכז אמר בירידת הדורות במוזיקה:
אי אפשר להשוות את שני הדברים,
אז אולי אני יחדש לך, יש אנשים בעולם שטוענים שההתקדמות עם הברזים למשל מזיקה לעולם..לאיכות הסביבה ועוד כל מיני מובנים שלא כאן המקום לפרט על זה.
לא שאני מסכימה..אבל זה קיים. -
@תמר-מהמרכז אמר בירידת הדורות במוזיקה:
המוזיקה של פעם הייתה יותר איכותית והמוזיקה של היום רדודה ולא מקצועית.
אני חושבת שיש כאן הכללה מדיי כובלת ולא מתחשבת בכלל.
אברהם פריד של היום רדוד?
מרדכי שפירא?
מרדכי בן דוד?
חיים ישראל?
ארי היל?
משה קליין?
יואלי דיקמן?אם אני אמשיך הרשימה לא תיגמר.
.
הם לא רדודים בכלל. אמנם יש מלא רדודים - ואותם לא הזכרתי מפני לשון הרע. אבל דיי עם הכללות שלא לטעם.וגם אלה שנראים בעיניי כמה וכמה רדודים הם מהמתקדמים יותר שמהווים תחליף לנוער של היום שלא ישמעו לועזי וחילוני וכמובן שלא יתייחסו לאברהם פריד ומרדכי שפירא...
יש בהתקדמות הזו צד מאד-מאד חיובי לבני הנוער של ה2021.
יהיה מי שיתווכח!
-
@אייצ-ית אמר בירידת הדורות במוזיקה:
אני לא מסכימה עם זה שהמוזיקה לא איכותית.
את לא יכולה לומר שהמוזיקה היום יותר איכותית מפעם!!!!!!!!!!!!!
ואני יכולה להבין שהיא לא התכוונה לישי ריבו ודומיו.....
היא התכוונה שהיום-ישנם זמרים שלוקחים מילים ומנגינה לא איכותיים בעליל,לא ברמה ולא בסגנון ויצרו מהם שיר-דבר שלא היה קורה פעם......
כמובן שאין להכליל,אבל בוודאי שפעם היתה הרבה יותר איכות והרבה פחות כמות......
היום זה הפוך לצערינו.....
בקיצור נמרץ: בימינו-הכמות עולה על האיכות!!!!!!!1ובוודאי שקיימת גם רדידות!!!!!!! -
@מ-ב אמר בירידת הדורות במוזיקה:
ואני יכולה להבין שהיא לא התכוונה לישי ריבו ודומיו.....
להזכירך הוא התגלה בדור הזה שיש פה המון שכל כך נגדו..
שוב,
אני לא אומרת שהדור שלנו עילת העילות, אבל בהחלט לא כל כך רע כמו שרבים פה כותבים.אולי כשתהיו בצד אחר של החיים תבינו שלא כל מה שלא נשמע לכם הוא בהכרח רע גם לשני...
-
@אילנית אמר בירידת הדורות במוזיקה:
@אייצ-ית רק שאני אבין, איך הגענו לצד האחר של החיים???
לא המקום לפרט כאן. אם את רוצה בצאט.
מלמעלה אני יגיד לך, שלא כל מי 'שזכה' לאהוב או להנות מהמוזיקה של מ.ב.ד. למשל חייב לאהוב אותה . אני באה מצד אחר- ובהחלט אוהבת המון מהמוזיקה העכשווית שבעיניכם היא גרועה.@מ-ב אמר בירידת הדורות במוזיקה:
מסתבר שמי שנגד ישי הוא פשוט לא בסגנון שלו......
נו..נו.. אבל סגנון לא קשור לאיכות!!
@מ-ב אמר בירידת הדורות במוזיקה:
והשאלה כאן היא לא עד כמה הדור שלנו גרוע....אלא אם יש ירידת הדורות מבחינת המוזיקה.זה הכל!!!!!!!!
שימי לב שזה לא הנושא. כי על זה שיש ירידה אני בהחלט מסכימה.
ממליצה לך לקרוא את הפוסט הראשון ולהבין מה הנושא.. -
לדעתי גם היום יש הרבה מוזיקה טובה, ברור שיש תקופות יותר יבישות {כגון השנה וחצי האחרונות שהקורונה וכו' גרמו לזמרים להוציא פחות שירים} אבל בגדול עוד צפוי לנו חורף עם הרבה אלבומים משובחים ומוזיקה איכותית, וכן זה נחשב התקדמות משמעותית, כל עניין הסאונד והמקצויות בהפקה המוזיקלית זה בהחלט התקדמות
ולגבי מה שמשמיעים ברדיו צריך לשים לב שזוהי בגדול הבעיה של המאזינים!!!! עם כל היום מבקשים את השירים בסגנון הרדוד הנ"ל - זה מה שישמיעו יותר!!
וגם פה עדיין יש שדרני רדיו שיודעים מה להשמיע {כגון קמיסר ויוסי איייזנטל} פשוט צריך להחליף את העם.... -
@אייצ-ית
ברור כשמש בצהריים שיש היום ירידת הדורות במוזיקה !!!!!!
המוזיקה של היום נפתחה בהרבה מישורים, נכון לא אצל ישי ריבו כי הוא עוד 200 שנה לא ישנה את הסגנון שלו ויהי מה, אבל זמרים אחרים שפעם היה להם סטייל שונה, היום הם ילכו אחרי ההתקדמות של 2022 כי אם הם לא ישנו סגנון הם לא יקבלו את כל ההשמעות בפלייליסטים של הרדיו וזה בטוח לא משתלם!!!!!!!!
ואפשר לראות שכן היום פריד הוא לא של פעם אבל אם הוא ימשיך בסגנון המוזיקה של פעם אף אחד לא ישים אוזן על השירים שלו אבל מה ביקשנו אוקייי תהיו בסטייל של היום אבל לא להביא את המוזיקה בעלת המילים הרדודות אלינו ואז להגיד אין ירידה !!!!!!!!!!!!! -
@מיאה-ב אמר בירידת הדורות במוזיקה:
אבל לא להביא את המוזיקה בעלת המילים הרדודות אלינו ואז להגיד אין ירידה !!!!!!!!!!!!!
על זה אין חולק. כי הירידה קיימת.
השאלה פה היא למי את מפנה את השאלה הזו. וזה מה שאמרתי.
אין לי עניין לחזור על מה שכתבתי לעיל. מי שיש לה שאלות נוספות מוזמנת לשאול -
@רבקה אמר בירידת הדורות במוזיקה:
@תמר-מהמרכז אמר בירידת הדורות במוזיקה:
המוזיקה של פעם הייתה יותר איכותית והמוזיקה של היום רדודה ולא מקצועית.
אני חושבת שיש כאן הכללה מדיי כובלת ולא מתחשבת בכלל.
אברהם פריד של היום רדוד?
מרדכי שפירא?
מרדכי בן דוד?
חיים ישראל?
ארי היל?
משה קליין?
יואלי דיקמן?אם אני אמשיך הרשימה לא תיגמר.
.
הם לא רדודים בכלל. אמנם יש מלא רדודים - ואותם לא הזכרתי מפני לשון הרע. אבל דיי עם הכללות שלא לטעם.וגם אלה שנראים בעיניי כמה וכמה רדודים הם מהמתקדמים יותר שמהווים תחליף לנוער של היום שלא ישמעו לועזי וחילוני וכמובן שלא יתייחסו לאברהם פריד ומרדכי שפירא...
יש בהתקדמות הזו צד מאד-מאד חיובי לבני הנוער של ה2021.
יהיה מי שיתווכח!
אולי האומנים עצמם לא רדודים אבל רובים השתנו בשנים האחרונות עקב ביקוש כנראה של הציבור וזה מביא למוזיקה קצת פחות איכותית מבחינת תכנים וכו' כי יותר צמודים לחידושים עדכניים (לא אומרת שזה תמיד שלילי אבל יש ויש)
-
@אני-אני-הוא אמר בירידת הדורות במוזיקה:
יתירה מזו, תארים כמו "מאסטרו" (שמשום מה מוענקים בשלב זה לכל מי שיש לו דופק)
דופק הכוונה לתופים?.....
ועכשיו ברצינות.
ההבדל הגדול לדעתי הקטנה בין תקופתנו אנו לתקופת העבר זה המטרה שבשיר.
פעם חיפשו שיר קליט ומושר שאפשר לשיר אותו ולהתחבר למילים ובלי להעמיס תוכן.
כיום מחפשים שירים שכיף להאזין להם.
וזה גם ברור כי הפלטפורמות היום זה הרדיו והרשתות החברתיות ולזה צריך טקסטים מעניינים שיסייעו ויקדמו את זה וזה לא יהיה משהו משעמם.
הראיה לזה היא פשוט להסתכל באולמי החתונות והקומזיצים. אפילו ישי ריבו הענק לא הצליח להכניס שיר אחד!! לפלייליסט הזה. חוץ מנפשי שזה עם מילים מהמקורות!!
מעניין לשמוע מה אתם חושבים על הכיוון הזה.