האם יש מוזיקה ליטאית?????
-
אוקיי אוקיי, אני חושב שהפורום הזה נוגע שוב ושוב בבעיה שורשית מאוד.
המוזיקה החסידית אינה חסידית. היא לא שייכת לחסידים, וגם היסטורית הם לא ממש היחידים שיצרו אותה. בתוך המוזיקה ה'חסידית' אפשר להכניס גם את שירי קרליבך ורבי ברוך בער ליבוביץ (להבדיל...) שחסידים הם לא היו.
השם הזה הוא לא מדוייק ולא מגדיר כלום, הרבה יותר מדוייק היה לקרוא לה "שירים מהמקורות" או "מוזיקה חרדית", החלוקה חסידי / ליטאית היא לא מדוייקת בלשון המעטה. -
@תמר-מהמרכז אמר בהאם יש מוזיקה ליטאית?????:
@חיה-במקרנצ-יק-0 אמר בהאם יש מוזיקה ליטאית?????:
יש אבל גם מוסיקה ששרים זמרים ליטאים לא בהברה אשכנזית! זו נראה לי מוסיקה ליטאית! (כמו חושב על ירושלים של קמפה)
אם זה מוזיקה ליטאית אז מה זה מוזיקה ישראלית?
המוזיקה מתחלקת ככה:
חסידית- שירים באידיש או שירים בלשון הקודש והברה חסידית: במקום A הם עושים OO (למי שיודע לקרוא קצת אנגלית...)
ישיבתית (-ליטאית) - שירים בלשון הקודש, בעיקר מהמקורות אבל לפעמים גם מילים מקוריות ששרים בהברה ליטאית: במקום A עושים O. נוטים היום לקרוא לשירים כאלו שירים חסידיים, אבל לדעתי זה טעות.
ישראלית- שירים עם מילים מקוריות, אבל שמבוצעים על ידי זמרים אשכנזים בעיקר או סתם יותר סטנדרטים, כמו השיר דרך חדשה של יונתן שינפלד, וכל השירים של אברהם פריד מהשנים האחרונות כמו בדיסק "כמה טוב שנפגשנו".
אלטרנטיבית- שירים עם מילים מקוריות שמבוצעים על ידי זמרים פחות מיינסטרים, (לא כאלו שלמדו בישיבות ליטאיות סטנדרט...) כמו כל השירים של ישי ריבו, חנן בן ארי וכו'.
מזרחית- שירים עם מילים מקוריות שמבוצעים על ידי זמרים מזרחיים- עם סלסולים, כמו יניב בן משיח, חיים ישראל וכו'
פיוטית- שירים מהתפילות של התימנים והספרדיים, כמו משה לוק וכו'.
נראה לי שזהו זה בערך... וסליחה על כל הגזענות שהולכת פה ולא להתנפל עליי אם ההגדרות הם לא מאה אחוז נכונות... רק רציתי להסביר פה אחת ולתמיד כדי שלא יטעו לקרוא ל"חושב על ירושלים" מוזיקה ליטאית....מסכים עם זה בעיקרון אבל לא לגמרי ישי ריבו וחנן בן ארי ממש לא מוזיקה אלטרנטיבית (שלדעתי בכלל לא קיימת) אלא מוזיקה ישראלית לגמרי ביחד איתם אני כולל גם את ההגדרה של המוזיקה הישראלית שכתבת
יש גם לדעתי בעיה שלא משתמשים גם בשמות ז'אנרים לדוגמא רוק פופ ודומיהם שלדעתי היו עוזרים מאוד לדוגמא עדי רן זה רוק ישראלי נתנאל ישראל ואיציק אורלב פופ ישראלי ישי ריבו וחנן בן ארי זה ישראלי וכן הלאה בכל אחד מאבות הז'אנרים במוזיקה היהודית.חלק מהשמות לא הכי עדכניים בגלל שלא שמעתי כבר את הזמרים החרדים כבר יותר משנתיים אז אין לי מושג לגביהם אבל מקווה שהרעיון ברור.
-
@shlomo-habani אמר בהאם יש מוזיקה ליטאית?????:
ואיציק אורלב
לא הייתי מכלילה אותו כפופ ישראלי. אולי חלק מהשירים שלו. יש לו מלא שקטים----
-
@רבקה בעיקרון התכוונתי למקפיצים שלו יותר פחות מכיר את השקטים אבל כמובן שיש שקטים מאוד גם בפופ וגם אם זה ז'אנר אחר כמו RNB שיותר שקט מפופ או ז'אנרים דומים אז יכול להיות שהוא אמן ששר 2 ז'אנרים יש מלא אמנים שעושים את זה.
קחי לדוגמא את שוואקי יש לו שירים שהם חסידי, רוק חסידי, פופ, רוק, מזרחי ועוד פשוט לא מכיר את כל השירים. אברם פריד שר חסידי, ישראלי, ופופ. וכן הלאה.
יש בודדים בכל אופן במוזיקה העולמית ששרים ז'אנר אחד.@שרת-הרוק אמר בהאם יש מוזיקה ליטאית?????:
@רבקה פופ זה קיצור של פופולארי - פשוט מוזיקה פופולארית, לא נראה לי יש הגדרות חותכות (אני לא מכירה את השירים של אורלב ולא מדברת עליו אישית).
הפופ התחיל בתור מוזיקה פופולארית אבל היה תקופה שהיה עוד ז'אנרים פופולארים לכן זה די התקבע אגב המוזיקה השולטת היום זה היפ הופ אם אני לא טועה ויכול להיות שאורלב הוא היפ הופ פשוט פחות אוהב את הז'אנר הזה יותר מטאל ופופ ישן
-
פוסט זה נמחק!
-
המוזיקה החסידית נקראת בשמה לא בגלל הברה או מי שר את השירים.
ידוע שלפני קום תורת החסידות הייתה התייחסות שונה לדברים שהיום מאוד פשוטים לנו, כמו תפילה ודברים כאלו.
ההתייחסות אל מוזיקה גם הייתה לא כמו היום. יש מאמר (בגמרא נדמה לי) שממתי שחרב בית המקדש לא שרים.
הגיע הבעש"ט וחידש שהניגון מגיע ממקום מאוד גבוה, שהוא משפיע על עבודת ה', וכל האמירות שאנחנו מכירים.
בעצם את כל העניין של מוזיקה בתוך היהדות-הכניסה תורת החסידות. וגם היום רואים בתורת החסידות מאוד זהירות במנגינות ובמקור שלהן.
בעצם גם כשזמר ליטאי שר על מילים של תפילה ובהברה ליטאית-הוא עושה את זה בגלל תורת החסידות.
עד כאן להיום.