פרק ג'| טור "פיזיולוגי"- קצת מוזיקולוגיה ?!
-
שלום שלום זה שוב אנחנו ובפעם השלישית, זו כבר חזקה ! אני מתכוין שזה לא עוד טור פתיחה או היכרות אנחנו כבר עמוק בתוך עולם המוזיקה, בתוך התחושות והרגשות הרצונות והדעות...
אני מוכרח לציין שאני שמח שהטור התקבל יפה ובס''ד מרובה, גם זכיתי לקבל המון תגובות מכם הקוראים, לשמוע גם ברכות ומחמאות, וגם ביקורות בונות, (לדוג' היה כמה שעשו "אש ותמרות עשן" מזה שרמזתי על שדרן מסויים משהו מסויים-ונכון שעשיתי את זה כמעט עם שמו המלא , אבל ציינתי ואציין שוב ושוב שהטור נכתב בכוונה בצורה סאטירית שתיהיה כיפית לקריאה וחודרת אל הלב והנפש פנימה, אז סליחה אם זה הפריע למישהו..
בטורים הקודמים עסקנו בשאלת השאלות ובסיבת הסיבות מה זה ה"מוזיקה" הזו שגורמת להקמת אתרים ופורמים וכתיבת טורים ארוכים ורדיו ומגזינים שעולים 10 שקל, ומשגעת את הרשת ואת המי לא.. דיברנו מהמון כיוונים היום הייתי רוצה לעסוק בנקודה פנימית יותר (אומנם היום זה אותו יום שכתבתי את הטור הקודם אבל תתייחסו אל זה כערב שביעי של פסח-בחוה''מ נהגנו שלא לכתוב, לכם אין בעיה לקרוא ואדרבה במיילא משעמם בבית אז בואו נשתעמם ביחד...) דיברנו אולי ממש בקצה הקרחון על ההשפעות הפיזיולוגיות של המוזיקה עלינו בני האדם, לא להילחץ בבקשה מהמילה פיזיולוגי, לא, אני לא הולך למסור לכם הרצאה במדעים, אבל כן הייתי רוצה לדבר (בצורה ידידותית מאוד) מה הצלילים האלו גורמים לנו במוח... (אני כבר יודע מה המילה פיזיולוגי גרמה לכם במוח-תמשיכו לקרוא וסמכו עלי זה יהיה מעניין בואו נתחיל !! ...
מחקרים מראים כי למוזיקה יכולת להשפיע פיזית על הרציוניליזם בצורה אקטיבית.. סתם, סתם...
אז ככה, שמעתי בטעות באוטובוס באיזה רדיו.. פסיכולוג שדיבר ברדיו דתי (לא חרדי) על זמר מסויים לא אפרט את שמו כיוון שאיננו שייך לבני אברהם יצחק ובוז'י הרצוג.. אבל הוא אמר ואני מצטט את ההתבטאות שלו כמעט כפי שהיא נאמרה שם, "זה שאני יודע מה ---- עשה, ואני שומע וחי את העובדות האלו לא מונעות ממני לשמוע את המוזיקה שלו שמדברת על האחדות ושלום בעולם למרות שהבן אדם הזה התנהג ההפך הגמור מהתיאור בשיריו".. בהמשך אותו ראיון הוא נשאל האם זה מצדיק בכלל "לא להתייחס" -והאם זה פוטר את הבעייה, אותו פסיכולוג ענה "אני מדחיק אותה, היא קיימת, אבל כאשר אדם שומע מוזיקה הוא מתנתק מההרגש המציאותי ומתחבר להרגש אחר, לסוג של מוח עזר אחר"... ע''כ.
נמצינו למדים מדברי הפסיכולוג הדגול.. שלמוזיקה יש משהו, ואני לא צריך אותו כדי לדעת את זה, גם כי אני מרגיש את זה באופן אישי, ובעיקר כי גדולי רבותינו כבר כתבו זאת וכמו שכתבתי כבר בטורים הקודמים, הדעה הפסיכולוגית הזו היא בגדר "יהודה ועוד לקרא", אז המשגיח שאמר לך ש"מה אתה מתלהב ממוזיקה, והכל דמיינעס"... לא בדיוק צדק, (אל תגיד לו שאני אמרתי), ואני אסביר (די, עם הסוגריים- א''א לדבר רצוף בטור הזה, כל רגע מתערבים עם סוגריים..--- עכשיו אני לבד !!)
מחקרים מראים כי למוזיקה "קלאסית" הייתה השפעה על רוגע, לחץ דם, ושעות שינה, אנשים ששמעו 45 דקות לפני שהלכו לישון מוזיקה רגועה נרדמו טוב יותר.. (הלואי ולי היו 45 דקות פנויות לפני השינה- והלוואי שהייתה מוזיקה קלאסית לשמוע היום) אבל כן, למוזיקה היכולת הפיזית לבצע במוח התעוררות של נקודות רדומות או ריפויים של בעיות, בקצרה, ע''י שמיעת מוזיקה/מלודיה וקצב, המוח מקבל תנודות ומסרים שמתפרשים אתלו ומתפרקים לכדי משהו אמיתי מאוד, למוזיקה יש הרבה יותר כוח (לפעמים) ממה ששיחת מוסר או קריאה בספר מוסר תעשה, (לא נותן רעיון לאף אחד, ולא אומר לכם חס ושלום לא להיכנס לשיחות, או לא לקרוא מוסר אבל זה אפשרות להוסיף לסדר היום שלכם קצת מוזיקה גם אם נכנסתם לפורום בטעות... ואתם לא ממש חובבים מוזיקה.. לפחות טורים כן), כמובן זה מדבר בעיקר על המוזיקה הרגוע והקלאסית יותר, אבל כן גם למוזיקה האלקטרונית הכבדה יש מה להציע כי אם היא עושה לכם משהו סימן שהיא עובדת...
אנחנו נמצאים לפני תקופה שנפרדים מהמוזיקה לא רק לפני השינה אלא בכלל, תשאלו את כל הרבנים והאברכים שעונים ב"בית מרן" ובכל המוקדים האלה כמה שאלות מגיעות "הרב אני חייב לשמוע מוזיקה אני בדיכאון"... יש בזה משהו.. זה באמת חסר לאנשים וזה האבל שלנו על תלמידי רבי עקיבא, האבל של לא לשמוע שירים יותר גרוע מלשמוע שירי דיכאון !! אתם אוחזים את זה ??!!...
החשיבות שהתחום הזה יהיה מפותח ומפתה מאוד גם אצלינו, הוא זה שגם יעשה את הפעולה האקטיבית-הנכונה שמוזיקה צריכה לעשות, וגם תמנע מאלו שכן יחפשו את המקצוענות והפרטים הקטנים, לחפש אותם במחוזות זרים, וכאן נכנסים לתמונה אנשי התעשייה שלנו- ואני פונה אליהם בפנייה נרגשת תהיו רציניים, היום הדור קצת (כפי שהזכירו אודות הטור הקודם-שזו הסיבה שהיום המוזיקה נראית לנו פחות מקצועית למרות שהסאונד והאולפנים הם 2022.. כי יש לא מעט זמרים וישיבע בוחערים עם קיו בייס (עם כל הכבוד, בתוך עמי אנוכי יושבת, אבל נודה...) זה פחות מקצועי..
אני מכבד מאוד את שמילי הלברשטעאם שרוצה להוציא "ניגון דחסידות קרוקס פולניה", ואת מסעוד בן שטרית שמבצע פיוט לבית הנוסף שמעולם לא נכתב ללכה דודי, וגם כן לאפי קליין שהוא בכלל אלחנן כהן שמבצע את והאי שמעדה עם מנגינה של "לכובע שלי שלוש פינות" בגירסא אקוסטית ללא כלים, הוא השולחן והדפיקות שלו...
אני מכבד את כל אלו ובעד שלכל אחד תיהיה במה ראויה לשמה, להנעים לנו בקולו הערב/העורב, אבל כמו שכתבו פה,מה לעשות שזה חודר אלינו דרך "ציצו"/"חדשות המוזיקה" וכן, לפעמים גם קצת בפורום מקצב , ואני ממש לא רוצה שצוות הפיקוח יסמנו שירים כאלו כספאם, או שציצו וכל הגורמים ברלוונטים יפיסיקו לשלוח את השירים האלו, אבל אני כן רוצה (ובזה אני משלים את שני הטורים הקודמים..) שתדעו, שזה ממש לא מייצג את המוזיקה שלנו, גם לא המעבדים או הדי ג'י שרוצים להתפרסם ומוציאים לפעמים גירסאות משוגעות לשירים שקטים... יש לציבור שלנו גאוני מוזיקה וברוך השם רוב המוזיקה שלנו היא מוזיקה איכותית וטובה, אם כי צריך לדעת לסנן...
מצד אחד כן להכיל את הכניסה של כל החדשים והצעירים, והזמרים והמעבדים של בין הזמנים, (משוכללים ומייבינים ככל שיהיו: לא משנה אם זה ווינדוס 10 וקיו בייס 11 או ווינדוס 11 וקיו בייס 12...) זה טוב.. והרבה מהם יתפתחו ויתקדמו, ואולי קצת יתביישו בפרויקטים הקודמים שלהם... וישי ריבו סיפר בהבלחה פעם שהוא הוציא כמה שירים שהוא התבייש בהם מאוד (אגב, יש לי אותם ) ודאג שימחקו אותם מכל הפלטפורמות... לכולם זה קורה אבל העיקר שתדעו שמי שלא בנוי לזה יש לכם גם את הרמיקסים הטובים ואת המוזיקה הטובה והבשלה יותר... ואתם לא חייבים להוריד כל שיר שיוצא (יאמר לשבחם של כל האתרים והמפיצים החרדים שהם דואגים בד''כ לסינון טוב ולא מכניסים שירים של זמרי אלול למיניהם כמו שנרחיב בעז''ה בהזדמנות-הרבה אהבו את הנושא הזה- אתן דוגמא שאפי' שולי רנד שהוציא אלבום משירי עמיר בניון, והוציא כמה סינגלים משם גם כשזה היה דואט כתבו "שולי רנד-כשאנחנו מנגנים" זה יפה, כי לא רצו שהציבור יראה שם שהוא לא רגיל לראות על המסך.. לא שאפי קליין יותר טוב...) ובשורה הממש תחתונה חשוב לכולנו לזכור.. שלמוזיקה הטובה והנכונה יש כוח גדול לחבר את האדם ליוצרו יתברך וכו'... וכמו שנא' "והיה כנגן המנגן ותהיא עליו יד השם"... והמבקר הכי גדול של המוזיקה, והוגי הדעות והטורים הכי טובים אלו אתם !! כל מילה מיותרת...
בנימה אופטימית זו אסיים את טורנו השלישי במספר, נהנתי מאוד כרגיל.. אני אחזור שוב לנקודת ההתחלה, שכל הטור הזה בסופו של יום פונה אל ליבכם.. אני משתדל לכוון אותו שידבר לכולם, מטבע הדברים אני חייב את שיתוף הפעולה שלכם כדי להמשיך, לא מבקש כסף ולא טובות, אבל חשוב לי מאוד בכל זאת לשמוע את דעתכם.. אולי אתם נהנים לקרוא ומתביישים להגיב, אדרבה זה יכניס אותכם קצת לעניינים והכל יהיה בכיף ובשמחה כי פורום מקצב זה כמו משפחה... אפשרי שזה יהיה במענה כללי לשאלותיכם, ואפשרי שזה יהיה יותר אינדיבידואלי באמצעות התכתבות באישי במייל המצויין מטה, כמו''כ אני תמיד אשמח לקבל ולהגיב על חומרים מוזיקלים, כתיבה, לחנים, עיבודים, כאחד שעוסק מעט בתחום אשמח לתת עיצה ותושיה, וגם להחכים מכם... ודבר נוסף-אם נהנתם שתפו את הטור הלאה... כמאמר הפסוק "נהנת ספר לחבריך"...
ואני רוצה להוסיף מנהג נוסף שנחל עכשיו, בסוף כל טור אשתדל לכתוב על הנושא של הטור הבא.. כדי שתוכלו לתת לי חומרים מעניינים ואת הדעה שלכם בעניין, אז...
הטור הבא יעסוק (איך לא) במוזיקה הווקאלית שנכפת עלינו בתקופה זו בכל שנה... (אווווווווווווווףף)
תחכימו אותי, מה דעתכם על הווקאלי ההוא וההוא, האם קולות שמדמים קולות כלים כבר לא נחשבים ווקאלי,
כמה ראיונות בדרך, עם יובל סטופל בכבודו ובעצמו וכן מפיקים ואנשי מוזיקה ידועים.. ב-ק-ר-ו-ב- !!
הישארו בהאזנה
מאחל לכם מכל הלב, חג שביעי של פסח כשר ושמח..
שלכם: ישי שין.
איך אתם עם הטור הזה ?! יש לכם משהו להעיר או להאיר ?!
נקודה שלא נתנו לה תשומת לב ?! רעיונות לטורים הבאים ?!
אתם מוזמנים לכתוב לי..
תגובות ושאלות-בפוסט התגובות "תגובות לטור ג"
ונושאים לטור הבא או אם ברנצונכם לקבל תשובות מורחבות יותר רק במייל:
ml@miktzav.com
קרדיטים:
@NTZ , היח''צ והמוזיקולוגיה... כתבתי בכל זאת...
יואלי דיקמן, ויקיפדיה, ולפסיכולוג המוזיקלי שאין לי מושג מה שמו,
ולכם הקוראים היקרים...נתראה....
-
-