סולמות בפסנתר
-
@RACHELY-0 הנה קישור לתקייה שיש בה חומרים ללימוד נגינה ותיאוריה טבלת סולמות ועוד לטובת הכלל
https://drive.google.com/file/d/****1VXFxHEebzQD_KHSQIOhkKiJd3yUT-26s/view?usp=share_link (להוריד כוכביות) מקווה שעזרתי -
@RACHELY-0
וואו! נחמד לראות שיש עדיין מישו בדורינו עם משאלה כזו...
דור ה"טרנספוזיציה"...מעצם הבקשה אני מבין שאת רוצה לדעת לנגן בשאר סולמות על פי שמיעה.
על פי תווים לעומת זאת - הכל פרוש מול העיניים, וזה לא דורש ידע מיוחד מעבר לעצם קריאת התווים, ממש כמו קלדנית שלא צריכה להיות ת"ח גדול מידי בשביל להקליד חידושי תורה עמוקים שאחר כתב.....בגדול הדרך היא קודם כל לתרגל את הנגינה עצמה על פי שמיעה בסולם הכי פשוט - לה מינור בצורה יסודית עד כדי שאת מרגישה שאת חייה את זה, כלומר - שמרגישים לבד במהלך השיר איזה סוג אקורד צריך להיות הבא בתור, ומה המרווח במקלדת בינו לבין האקורד הקודם.
ו"סוג אקורד" הכוונה לדוגמא (בסולם הנ"ל) F ביחס ל-Am, שאחרי הAm מתאים סוג אקורד כמו F.
והרעיון הוא, שמרגישים כבר לבד שכעת סוג האקורד המתאים הוא F בגלל התשלובת המוזיקלית שהוא יוצר.למה אני מסבך "סוג אקורד" וכל מיני הסברים כאלה??
כי אי אפשר להתקבע לשמות אקורדים ספציפיים, מאחר ובסולם אחר זה ישתנה.. לכן צריך לתרגל את יחסיות המרווחים שבין האקורדים טוב טוב לפני שעוברים לסולמות נוספים.התרגול הזה בשפה מקצועית מכונה "מרווחים", שמתרגלים לזהות לפי יחסיות מרווחי הצלילים מהו הצליל המושמע. לדוגמא אם יושמע צליל דו ולאחריו מי שזה מרווח של טרצה, אני אמור לזהות לבד לפי יחסיות הצלילים שטרצה זהו המרווח שלהם.
(אגב, זהו אבן היסוד ללימוד סולפז' - שירה מתוך תווים, שלפי המרווח העולה מן הכתוב ביחס בין הצליל שצריך לשיר לבין הצליל הקודם, יהיה אפשר לדעת מה בדיוק להפיק מהגרון.)מהעת שמשיגים שליטה חלקה בתורת בנין הסולם (לדוג' איפה ממוקם אקורד Dm ביחס ל G)
כל מה שנשאר זה להתחיל "לתרגם" את זה לסולמות נוספים.מנגנים לצורך העניין על סולם רה מינור, אז לפי תורת היחסיות "סוג האקורד" F (של סולם לה מינור) יהיה בסולם רה מינור - B במול.
וכן הלאה וכן הלאה...
זהו הדרך.. כעת לטיפים..
ממליץ ללמוד את הסולמות לפי הסדר הבא כדי לעכל לאט לאט את אופי המקלדת...- לה מינור
- רה מינור,
- מי מינור
- סול מינור,
- דו מינור,
- סי מינור,
- פה מינור,
- סי במול מינור,
- פה דיאז מינור,
- דו דיאז מינור,
- רה דיאז מינור,
- לה במול מינור.
הסדר אמור לגבי פסנתר, בגיטרה ושאר כלים זה שונה.
מקוה שיהיה זה לתועלת,
זה בערך כל תורת הנגינה על פי שמיעה על רגל אחת.... -
-
@margalit אמר בסולמות בפסנתר:
@מקצועיות אמר בסולמות בפסנתר:
דור ה"טרנספוזיציה"...
כי עדיין יש פסנתרים שהם לא חשמליים...
ברוך ה'...
וטוב שכך.. -
@מקצועיות
וואו תשובה יפיפיה.-אני בקיאה לגמרי בסולם לה מינור ומנגנת הכל לפי שמיעה גם בסולמות אחרים. וזה הבעיה ,שאני רוצה לדעת לנגן בכל סולם ואוטומטית לדעת את האקורדים שמתאימים לסולם הזה.ולהיות מיומנת בכל סולם.@הקלידן-הצפוני -הקובץ לא תקין.
-
@RACHELY-0 אמר בסולמות בפסנתר:
@מקצועיות
וואו תשובה יפיפיה.-אני בקיאה לגמרי בסולם לה מינור ומנגנת הכל לפי שמיעה גם בסולמות אחרים. וזה הבעיה ,שאני רוצה לדעת לנגן בכל סולם ואוטומטית לדעת את האקורדים שמתאימים לסולם הזה.ולהיות מיומנת בכל סולם.אם כן כל שעלייך לעשות זה לבחור סולם שאינך מכירה (ואמליץ שוב - על פי הסדר שכתבתי למעלה), ולבדוק באופן חד פעמי היכן ממוקמים האקורדים של אותו הסולם על פי תורת המרווחים, והרי הסולם בידיך..
-
@RACHELY-0 צריך להוריד כוכביות אולי בגלל זה זה לא עבד
-
@RACHELY-0 ואני אומר - פשוט קחי את הזמן שלך. אני ב"ה שולט מצוין על 3 סולמות וזה לא מאתרים ולא מחוברות הדרכה, כי אין כזה דבר במוזיקה "עיגולי פינות", ובפרט בפסנתר. פשוט להתאמן ולהתאמן ולא להפסיק. התוצאה שווה את זה. מנסיון!
-
@RACHELY-0
תתחילי להתייחס לאקורדים כאל דרגות ולא כאל יחידה של אקורד
ותתאמני עם סולמות שונים בעליה ובירידה
ואז מעברים בין הדרגות של סולם
תתחילי בראשונה רבעית חמישית בכל הסולמות (במצב יסודי ובהיפוכים השונים)
ככה האצבעות יתרגלו לצורה של המעבר בין האקורדים והתנועה תהיה אוטומטית בכל האקורדים
אחרי שאת יודעת את הדרגות האלו כל הסולמות תתחילי להוסיף דרגות נוספותמקווה שהייתי ברורה (בכל אופן יום שישי ואני כותבת בין לבין..)
אם זה לא מספיק ברור, אני אסביר בהזדמנות בצורה יותר ברורה. -
@RACHELY-0
הדרך הארוכה שהיא קצרה זה פשוט ללמוד היטב את התיאוריה של המרווחים, מבנה האקורדים, מבנה הסולמות ומעגל הקווינטות, כדי להבין את ההיגיון מאחורי הדברים,
במקום לזכור אינסוף פרטים כמו "Bm7b5 בסולם C#m- זה D#m7b5 שזה אומר- רה# פה# לה ודו#" -
@margalit אמר בסולמות בפסנתר:
@RACHELY-0
תתחילי להתייחס לאקורדים כאל דרגות ולא כאל יחידה של אקורד
ותתאמני עם סולמות שונים בעליה ובירידה
ואז מעברים בין הדרגות של סולם
תתחילי בראשונה רבעית חמישית בכל הסולמות (במצב יסודי ובהיפוכים השונים)
ככה האצבעות יתרגלו לצורה של המעבר בין האקורדים והתנועה תהיה אוטומטית בכל האקורדים
אחרי שאת יודעת את הדרגות האלו כל הסולמות תתחילי להוסיף דרגות נוספותמקווה שהייתי ברורה (בכל אופן יום שישי ואני כותבת בין לבין..)
אם זה לא מספיק ברור, אני אסביר בהזדמנות בצורה יותר ברורה.אבל אם אני רוצה לדעת את דרגות 4 ו5 אני צריכה לדעת את הסולמות.לא??
בעצם עם שיר הדרגות?עריכה-
ואיך אני מגיעה למינור ומזור.אם אני מנגנת סולם דו(C).איך זה הופך לCM?מה אני עושה שונה בסולם? וכנל בסולם אחר...
-
@RACHELY-0 אמר בסולמות בפסנתר:
ואיך אני מגיעה למינור ומזור.אם אני מנגנת סולם דו(C).איך זה הופך לCM?מה אני עושה שונה בסולם? וכנל בסולם אחר...
@טיטו כתב מדריכים על סולמות כאן: https://miktzav.com/category/44/מילון-מוזיקלי
זה יכול לעזור לך