השיר והרגש
-
אני מבקש מאוד מצוות הפיקוח לא למחוק הודעה זו, אם משהו לא מתאים אני אצנזר, אבל לא לזרוק את השקעתי לפח!
זמן רב שמנקרת בתוכי מחשבה -
הציק לי מאוד לראות את השירה והרגש נדחפים לכל מקום, בין אם מתאים, ובין אם לא.
זה התחיל עם גל אדיר של 'סליחות עם גיטרות', ששטף את עולם הישיבות, במקום ה'כבידות' הישיבתית, שירים ורגש, גיטרות וקצב... בוכים שם יותר, אבל זה הרבה פחות כבד, הרבה יותר כיף...
אבל לאחרונה, בציבורים שלנו... תופעות הזויות.
לוויות - בחורים מלוים נפטר ושרים... לא הספד, לא 'יושב בסתר', לא תהילים, ואפילו לא שתיקה כבדה של לוויות... פשוט שירי רגש, אני מאמין, ואפילו בהסתרה... מרגש...
ניחומי אבלים - מכל כיוון מגיע סרטון על שירי רגש עם אבלים... מה עובר עליכם...
מקומות אסון - במקום פרקי תהילים, היום המודה היא לבוא שם ושיר במקרה הטוב, או להפיק קליפ במקרה הפחות טוב...מה עובר עלינו עם ישראל? גם תשעה באב יוחלף לקומזיצים מרגשים אל תוך הלילה עם גדולי בעלי המנגנים?
מה דעתכם? -
@אליהו-0 אמר בהשיר והרגש:
מה עובר עלינו עם ישראל?
פשוט מאוד אנחנו בגלות והרגש קהה
ובשביל להתעורר אנחנו צריכים משהו חזק שיעורר אותנו (בדומה לקריאת ספר שאם הספר הוא לא נורא מותח או נורא מרגש הוא לא מעניין)
ושירה שקטה כמו אני מאמין וכו עושה את העבודה ומרגשת ומרוממת אותנו -
אני מבקש מאוד מצוות הפיקוח לא למחוק הודעה זו, אם משהו לא מתאים אני אצנזר, אבל לא לזרוק את השקעתי לפח!
ממליצה לך לפנות לפיקוח לברר את העניין של המחיקות- וכך תדע איך לנהוג הלאה בפוסטים..ולא ימחק לך כי "סתם" בטוח לא נמחקות פה הודעות...
@יהונתן אמר בהשיר והרגש:
לוויות - בחורים מלוים נפטר ושרים... לא הספד, לא 'יושב בסתר', לא תהילים, ואפילו לא שתיקה כבדה של לוויות...
סתם שתדע שפעם לפני מאות או אלפי שנים היו מנגנים בלוויות עם חלילתעשה אינטר בין הציטוט להודעה שכתבת/לתגובה...
-
@מחשב-נייד תודה על התגובה המפורטת, אבל אני מרגיש שרוב המגיבים לא מספיק הבינו מה מפריע לי.
צריך לעשות הבדל בין התרגשות שהיא חיצונית והרבה פעמים ריקה, לבין רגש שהוא עמוק ופנימי.
אתן לכם דוגמה:
כשיושבים עשרת אלפים איש מכל המינים המגזרים והצבעים, ושרים יחדיו 'אין עוד מלבדו' עם שלומי שבת... זה לא אמיתי! זה מאוד מרגש, אפשר אפילו לבכות, אבל זה משחקי רגש שלא מובילים את האדם לכלום.
אבל שיחה טובה, למרות שאתה פחות מתרגש, זה עמוק יותר ופנימי. ואנחנו נהפכנו לאנשים עם חיצוניות מופגנת של רגש יהודי, ובפנים לצערינו ריק... -
הציק לי מאוד לראות את השירה והרגש נדחפים לכל מקום, בין אם מתאים, ובין אם לא.
לא הבנתי?
מה הבעיה לראות את הרגש בכל מקום? זה לא דבר שהורס..להפך- הוא מעלה כל דבר בכמה טפחים!
והשירה-
אומרים שהיכל הנגינה קרוב להיכל התשובה, כל דבר שתכניס בו שירה יכול לקרב מאווד... -
אין עוד מלבדו' עם שלומי שבת... זה לא אמיתי!
נכון
ודרך אגב זה בדיוק הנושא כאן: https://music-il.herokuapp.com/topic/754/דיון-מה-דעתכם-על-זמרים-לא-דתיים-שכותבים-שירים-עם-משמעות-דתית?_=1626287369413 -
אבל כן יש פעמים שזה לא מתאים..... בלוויות זה לא מתאים לשיר.... זה הופך להיות לפעמים קומזיץ, רק חסר את ההוא עם הגיטרה.....
אני אם אני נמצאת בשבעה אני לא אתחיל לשיר שם.... אני יאמר תהילים או ינחם.... ממש לא מתאים לפצוח בשירה לדעתי....אבל כן המון אנשים שרים ליד בתי קברות וכו'....
באושוויץ שרים אני מאמין בקרעסטיר ר' שיעה אצל אדמור הזקן ארבע בבות....
השאלה למה אני שרה..... כי אני רוצה להתחבר? כי אני באמת מתרגשת? אני מרגישה שככה אני מגיעה מוכנה?או שאני שרה כי כולם שרים, שרה כי זה נהיה טרנד..... בואו נעצום עיינים ונעשה הצגה.....
נקודה למחשבה......
-
כשיושבים עשרת אלפים איש מכל המינים המגזרים והצבעים, ושרים יחדיו 'אין עוד מלבדו' עם שלומי שבת... זה לא אמיתי! זה מאוד מרגש, אפשר אפילו לבכות, אבל זה משחקי רגש שלא מובילים את האדם לכלום.
אתה לא יכול לעולם!!!! לדעת מה זה עושה לכל אחד בלב.
אנשים ברמה גבוהה זה לא באמת ירגש אותם ולא יביא אותם למקומות נשגבים...אבל "פשוטי העם" או אנשים שלא זכו להיות בדרגות של כל "הנשמות הגבוהות" השיר הזה בציבור יכול לקדם אותם..ולהעלות אותם אפילו בצעד- אבל יקדם- מה שבטוח, אחורה הוא לא יקח אותם...
המון אנשים חזרו בתשובה בגלל שירים כאלו ואחרים...
לא שוללת את מה שאתה אומר- אבל זה לא כוללני. -
הכבדות האופיינית לנו
דרך אגב בחצרות החסידים הכבדות הזו לא קיימת היא בדר"כ אצל הליטאים אצל החסידים השירה והנגינה הם חלק מעקרונות החסידות
-
@אליהו-0 לצערנו היום גם בציבור החרדי- אתה לא יודע באמת מי חרדי- וגם לא יכול לדעת.
אדם שנראה לך אדמור יכול להיות בשפל התחתית, ואדם שלא הולך שחור לבן- יכול להיות ברמה גבוהה יותר מ"בחור ישיבה" היום...
שוב- זה לא כוללני, אבל אתה לא יכול לבוא לאולם ששרים בו- ולהצהיר הצהרות.
יכול להיות שאותו "בחור ישיבה" שאתה רואה שר ומתרגש משיר כזה או אחר ואתה חושב שזו צביעות- אצלו זה מחייה את הניצוץ שכבה בו- על אף שהוא ממשיך להיות בישיבה וללכת עם ציצית....
אני מסכימה שזה אולי לא מקובל- אבל בהחלט כבר נכנס לציבור- לא דבר שהוא בר שליטה...כל אחד צריך לתפוס את עצמו- ולהיות שלם עם עצמו. -
@מחשב-נייד אמר בהשיר והרגש:
כי אני באמת מתרגשת?
כן!
מי לא התרגש כששמע את זה:https://www.93fm.co.il/radio/702552/?utm_source=site&utm_medium=search -
@מחשב-נייד אמר בהשיר והרגש:
אני למשל..... במה שקרה במירון היה שלבים שמרוב כאב וצער התחלתי לשיר "אני מאמין" ו"בכל צער וצער" היה לי קשה לדבר, קשה לבטא את זה במילים, והרגשתי שמתי שאני שרה זה הכי הכי מחבר אותי הכי עושה לי עצוב..... המילים הכי "עושות לי את זה..."
ואם הכי הכי מחבר אותך לאבל על חורבן הבית והכי הכי עושה לך עצוב לשמוע שיר עם עיבוד יפהפה ומרטיט?
מוזיקה עם כל הכבוד, ויש לי המון כבוד למוזיקה, עדיין צריכה פרופורציות
ובדיוק כמו שלא תעלו על דעתכם לארגן ערב שירה והתעוררות בליל תשעה באב, וכל אחד מבין למה, כך יש זמנים ומקומות ואירועים שמוזיקה לא מתאימה שם נקודה.
וכשאני מנסה להגדיר לעצמי למה ברור שלא מתאים קומזיץ בתשעה באב, אני מגיעה למסקנה (שנכונה אצלי, אם היא לא נכונה אצלכם אל תתקיפו..)
שמוזיקה, גם המוזיקה העצובה והמדכאת ביותר, היא מהנה עד מענגת, וככל שאנחנו יותר מבינים ויודעים להעריך מוזיקה, אנחנו נהנים יותר ומתענגים יותר
אז קודם כל - התענוג הזה אסור בתשעה באב, והתענוג הזה לא ראוי גם בניחום אבלים ובכל מקום אחר מהסוג הזה רח"ל
וגם החיבור וההתעוררות ואפילו הכאב שמרגישים אז, - אנחנו נהנים מזה.
זו חוויה רגשית עמוקה, ואולי קצת קשה אבל עדיין מהנה.
ואולי לזה התכוון @אליהו-0 כששאל לאן נעלמה הכבדות שלנו וכו -
כי בתשעה באב אנחנו לא אמורים לחוות חוויה רגשית מהנה
כשקוראים ספר עם עלילה טראגית - הלב כואב ואולי אפילו בוכים, אבל נהנים מזה, כי זו חוויה רגשית מהנה בסופו של דבר
לא זו החוויה שאנחנו אמורים לחוות בתשעה באב / ניחום אבלים / מקום אסון
שם אנחנו אמורים לחוש כבדות, ומועקה, וכאב אמיתי שנובע מהבנה שכלית של גודל האסון, ולא כאב חיצוני שמודגש על ידי חוויה מוזיקלית מרטיטה
מקווה שהובנתי.... -
מוזיקה יכולה להעלות את האדם לפסגות הגבוהות ביותר, רק מה? לא בכל מקום היא מותרת.
ראינו במקורותינו שיש מקומות שדווקא החוויה הרוחנית הגבוהה אסורה. רוצים דוגמא? הנה - ריח הקטורת היה חוויה רוחנית מדהימה, שהעלתה כל אדם לשיאים רוחניים. כשהיה חוזר לביתו, הייתה נפוגה ההשפעה. לו היו מערבים בקטורת דבש, לא היה אדם עומד בפני ריחה! האם עורב דבש בקטורת? לא!!! למה? כי כך כתוב בתורה. אסור.
ייתכן ששירה בציבור, בליל תשעה באב, ע"י הכותל, בליווי חלילים וכינורות, אולי גם הדמיית תלת מימד מרגשת של ביהמ"ק השלישי בתפארתו, הייתה מביאה אותנו למחוזות של רגש, כמיהה, כיסופים וציפייה לגאולה ברמות שאיננו מכירים. אבל... לא. למה? אנחנו לא יודעים. אסור.
וכך גם במחוזות נוספים, מותירה לכם להקיש את המסקנה לבד. -
@ריינבואו אמר בהשיר והרגש:
מוזיקה יכולה להעלות את האדם לפסגות הגבוהות ביותר, רק מה? לא בכל מקום היא מותרת.
ראינו במקורותינו שיש מקומות שדווקא החוויה הרוחנית הגבוהה אסורה. רוצים דוגמא? הנה - ריח הקטורת היה חוויה רוחנית מדהימה, שהעלתה כל אדם לשיאים רוחניים. כשהיה חוזר לביתו, הייתה נפוגה ההשפעה. לו היו מערבים בקטורת דבש, לא היה אדם עומד בפני ריחה! האם עורב דבש בקטורת? לא!!! למה? כי כך כתוב בתורה. אסור.
ייתכן ששירה בציבור, בליל תשעה באב, ע"י הכותל, בליווי חלילים וכינורות, אולי גם הדמיית תלת מימד מרגשת של ביהמ"ק השלישי בתפארתו, הייתה מביאה אותנו למחוזות של רגש, כמיהה, כיסופים וציפייה לגאולה ברמות שאיננו מכירים. אבל... לא. למה? אנחנו לא יודעים. אסור.
וכך גם במחוזות נוספים, מותירה לכם להקיש את המסקנה לבד.זה שאין לנו ידיעה בטעם התורה באיסור עירוב דבש בקטורת, לא אומר שכל דבר אנחנו צריכים לא להבין. כפי שביארה @Proud-jew בצורה נפלאה, מוזיקה גם כשהיא כואבת ועצובה היא תמיד כיפית. ולכן כל אחד בכל מצב, גם כשהוא לא מסכים דקה ללמוד או להתפלל, או שהיא לא מסכימה דקה להקשיב לשיעור או שיחה, אם יציעו להם 'זיץ' מרגש ומלא בכיות, כמעט כולם ירצו, כי זה כיף, כיף להשתחרר, כיף לבכות, כיף לשיר... אבל זה הנאה קלילה ומרגשת, כמו שיר טוב... כמו ספר טוב, כמעט כמו סרט מרגש...
ואנו כיהודים חרדים מאמינים, לא זו צורת החיים שלנו, לא כל דבר מותר להפוך להנאה רגשית כיפית וקלילה, זו היתה הסיבה שראשוני המשכילים הכניסו מקהלות ועוגבים לבתי המדרש, אין ספק שהתפילות כך הרבה יותר יפות, מרגשות, ומרוממות... אבל להפוך את היהדות לעניין כיפי ומרגש זה חורבן מוחלט.
נחמד ואפילו טוב להתרגש עם שיר טוב מידי פעם, אבל לא כתחליף ליהדות האמיתית, לא במקום הכבדות בלוויות, בניחומים, בשעת אסון, במקומות אסון, ובסליחות...